A mozizást megelőző kor relikviáiból álló értékes gyűjteményt kapott az amerikai filmakadémia hamarosan megnyíló Los Angeles-i múzeuma.

A Richard Blazer Gyűjtemény mintegy kilencezer tárgyi emlékével a világ legnagyobb, optikai eszközökből és játékokból álló gyűjteménye, amelynek tárgyai még a mozizás előtt hódítottak - írta meg a The Hollywood Reporter. A gyűjteményt, amelyben egyebek mellett laterna magica, számos optikai játék, nyomat, festmény vagy árnybáb is szerepel, Balzer özvegye ajándékozta a filmakadémia múzeumának. Richard Blazer több évtizedet szentelt a páratlan kultúrtörténeti kollekció fejlesztésének, amelynek legősibb darabjai a kínai Ming dinasztia korából származnak.

Laterna magica Richard Balzer gyűjteményéből, 1895-bőlForrás: Copyright:Joshua White/Jwpictures.Com


A múzeum keddi közleménye hangsúlyozta, hogy a Blazer gyűjtemény egyedülálló lehetőséget nyújt az intézmény számára a mozgókép fejlődésének bemutatására. Jessica Niebel, a múzeum kurátora felidézte, hogy Richard Blazer mindenki másnál elhivatottabban foglalkozott a mozizást megelőző korszak történetével. A gyűjtemény egy része a múzeum Margaret Herrick könyvtárát gazdagítja, ahol kutathatóvá teszik az anyagot a következő generációk számára. A 2017-ben elhunyt Blazer özvegye, Patricia S. Bellinger, a Harvard Egyetem elnökének kabinetfőnöke és tanácsadója idén csatlakozott a filmmúzeum vezetői testületéhez.
Mint Bellinger elmondta: korszakos lehetőségnek tekinti a gyűjtemény átadását a filmakadémiának. Hozzátette, hogy férjének nemcsak a mozizást megelőző korszak tárgyainak gyűjtése volt a szenvedélye, páratlan kollekciójának létrehozását a tanítás, a történetmesélés iránti szenvedélye is ösztönözte. A gyűjtemény darabjaiból rendezik meg a jövő áprilisban megnyíló filmmúzeum egyik kiállítását.