Ezeket a filmeket még mindenképp érdemes megnézni 2020-ban

DUNE
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt számos hollywoodi premiert jövőre halasztottak, de így is bőven lesz mit nézni a filmrajongóknak az utolsó negyedévben, mivel a pandémia miatt minden eddiginél több nagyszabású (olykor mozikba szánt) nagyjátékfilm debütál Magyarországon is elérhető streamingszolgáltatókon. Tíz filmet ajánlunk streamingszolgáltatóktól és a mozik műsoráról vegyesen.
Vágólapra másolva!

Nocturne

Október 13-án debütál az Amazon Prime-on: ez lesz az első film abból a nyolcból, amire napjaink legtermékenyebb horror- és thriller-producere, a háromszoros Oscar-jelölt Jason Blum (Széttörve, Tűnj el!, Halloween, Üveg, A láthatatlan ember) leszerződött az Amazonnal. Blum jegyzi producerként a 2014-es Whiplash című, ötszörös Oscar-jelölt és három Oscar-díjas filmet, amire - az előzetesét látva - sokban hasonlít a Nocturne, mivel ez a film is egy zeneakadémia kompetitív világában játszódik, viszont mégis elsősorban Dario Argento Sóhajok című 1977-es kultfilmjét idézi a horrorba forduló cselekmény és a látványos képi világ.

A Manderley-ház asszonya

Október 21-én a Netflixen debütál Daphne Du Maurier klasszikus regényének legújabb adaptációja olyanokkal a főszerepben, mint Armie Hammer, Lily James és Kristin Scott Thomas. A regény leghíresebb adaptációját Alfred Hitchcock rendezte 1940-es keltezéssel Laurence Olivier és Joan Fontaine főszereplésével, amit nehéznek ígérkezik akár csak megközelíteni is, de elnézve Ben Wheatley rendezői filmográfiáját (Halállista, Valahol Angliában, High-Rise), ez az eshetőség sem zárható ki.

Történetek a végtelenségről

Október 29-én érkezik a mozikba a szerzői vígjáték egyik legnépszerűbb kortárs mestere, a svéd Roy Andersson (Svéd szerelmi történet, Dalok a második emeletről, Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről) legújabb filmje, amiért Andersson a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában elnyerte a legjobb rendezés Ezüst Oroszlán-díját. A filmnek magyar vonatkozása is van, operatőre az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről után ismét Pálos Gergely volt.

Freaky

November 13-án a mozikba érkezik ez a furcsa című horrorvígjáték Vince Vaughn főszereplésével, ismét csak Jason Blum stúdiójából, Christopher Landon rendezésében. Christopher Landon rendezte a Boldog halálnapot! című filmet is, és ezúttal megint csak a sorozatgyilkosos slasher horrort házasította össze egy abszurd vígjáték-alműfajjal, csak most nem időhurok (Idétlen időkig), hanem test- és nem-csere (Farkangyal, Tökös csaj) bonyolítja a cselekményt.

Nincs idő meghalni

Az eredeti áprilisi premierdátum helyett november 19-én debütál a mozikban Daniel Craig ötödik és egyben utolsó James Bond-filmje, amit Danny Boyle helyett végül Cary Joji Fukunaga rendezett. Visszatérnek benne Ralph Fiennes, Naomie Harris, Ben Whishaw, Jeffrey Wright, Léa Seydoux és Christoph Waltz, az új Bond-lányok szerepében Lashana Lynch és Ana de Armas mutatkoznak be, a Bond-gonosz pedig az Oscar-díjas Rami Malek (Freddie Mercury a Bohém rapszódiá-ból) lesz.

Fuss

A Sarah Paulson nevével fémjelzett thrillert eredetileg májusban - anyák napján - mutatták volna be, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a premiert: november 20-án a Hulu mutatja be, Magyarországon viszont a tervek szerint mozikba kerül egy héttel később. A filmet Aneesh Chaganty rendezte, aki Keresés című 2018-as debütálása alkalmával szintén a szülő-gyerek kapcsolatok problémáit boncolgatta, míg viszont ott egy apa (John Cho) kereste eltűnt lányát, ezúttal egy mozgáskorlátozott tinilány (Kiera Allen) számára válik terhessé anyja törődése.

Sound of Metal

December 4-én az Amazonon debütál Darius Marder első nagyjátékfilmje, amiben Riz Ahmed (Éjjeli féreg, Aznap éjjel, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, Venom) egy drogfüggőségből felépült dobost játszik, aki rohamosan veszíti el a hallását. A film a Torontói Filmfesztiválon volt először látható tavaly szeptemberben, ahol kedvező kritikai fogadtatásra talált, a Zürichi Filmfesztiválon pedig a legjobb filmnek választották a nemzetközi nagyjátékfilmes versenyprogramból.

Free Guy

December 10-én érkezik a mozikba Ryan Reynolds a videojátékok mechanizmusaival játszadozó filmje, amiben egy unalmas életet élő banki alkalmazott rájön, hogy valójában háttérszereplő egy nyílt világú videojátékban, a Free Cityben, öntudatra ébredésével pedig elindul a hőssé válás útján is. A filmben mellékszereplőként feltűnik Taika Waititi friss Oscar-díjas (Jojo Nyuszi) színész-író-rendező is, olyan filmek alkotója, mint a Hétköznapi vámpírok, a Vademberek hajszája és a Thor: Ragnarök.

Dűne

Egy héttel később, december 17-én fut be a mozikba a Magyarországon forgatott Dűne, Denis Villeneuve (Szárnyas fejvadász 2049, Érkezés, Sicario) rendezése Frank Herbert kultikus sci-fijéből illusztris színészgárdával: olyanokkal a főbb szerepekben, mint Timothée Chalamet, Jason Momoa, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Zendaya, Oscar Isaac, Dave Bautista, Josh Brolin, Javier Bardem, és Charlotte Rampling. A regény adaptálásával David Lynch is tett egy próbát 1984-ben, decemberben kiderül, melyik változat sikerült jobban.

The Midnight Sky

George Clooney Netflixes rendezésének pontos premierdátuma még nincs, de a tervek szerint az év utolsó hónapjában debütál a streamingszolgáltatón. A sztár által rendezőként, főszereplőként és producerként is jegyzett sci-fiben egy magányos tudós próbálja az Északi-sarkról megakadályozni, hogy egy csapat asztronauta (élen Felicity Jones karakterével) visszatérjen a poszt-apokaliptikus Földre. Kettejükön kívül még Kyle Chandler, David Oyelow, Tiffany Boone és Demián Bichir játszanak a Lily Brooks-Dalton Good Morning, Midnight című regényéből készült filmben.