Agnieszka Holland lengyel rendező Sarlatán című, Csehországban forgatott játékfilmjét nevezi be a Cseh Film- és Televíziós Akadémia (CFTA) az Oscar-díj legjobb külföldi filmek versenyébe - közölte Silvie Marková, a CFTA képviselője kedden a cseh hírügynökséggel. A Sarlatán 2020. október 29-től látható mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában. Ezt megelőzően, október 22-25. között a Mozinet Filmnapok programjában szerepel.

A cseh akadémiai zsűri a producerek által javasolt tíz filmből választotta ki a Sarlatán-t a megmérettetésre, amelynek eredményét 2021. április 25-én jelentik be Los Angelesben.
A Csehországban gyakran dolgozó Agnieszka Holland játékfilmje Jan Mikolásek múlt századi cseh természetgyógyász életét és hányatott sorsát mutatja be. A forgatókönyvet Marek Epstein írta, a főszerepeket Ivan Trojan és fia, Josef alakítják.

 

A cseh film világpremierje az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt és a világsajtóban nagyon pozitív recenziók jelentek meg róla. Csehországban két hónapja vetítik a mozik és több mint 250 ezren nézték már meg. Agnieszka Holland alkotása legutóbb szeptemberben a szerbiai Palicson megtartott Európai Filmfesztiválon kapott díjat. A Sarlatán és a Václav Marhoul rendezte Festett madár (eredeti cseh címe Nabarvené ptáce) filmeket jelölték az idei Európai Filmdíjra is, amelynek eredményét novemberben a sevillai filmfesztiválon hirdetik ki.
A múltban eddig két csehszlovák és egy cseh film kapott legjobb külföldi alkotásként Oscar-díjat: az Üzlet a korzón (Ján Kádár és Emanuel Klos, 1965), a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Jirí Menzel, 1967) és a Kolja (Jan Sverák, 1996).