Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című filmje kapta a vasárnap zárult BFI Londoni Filmfesztivál fődíját, amelyet a közönség ítélt oda a pandémia miatt részben online megrendezett filmmustrán.

Vinterberg a virtuális díjátadón köszönte meg a közönség döntését, mint mondta, nagyon büszkék az elismerésre és nagy megtiszteltetésnek tekintik, hogy a brit nézők rájuk szavaztak. Ugyanakkor megemlítette, hogy szomorúak, amiért nem lehettek jelen személyesen a fesztiválon.
Az Még egy kört mindenkinek Vinterberg alkoholról szóló filmje, amelynek főszerepét Mads Mikkelsen játszotta el.

 

Mads Mikkelsen a filmbenForrás: Henrik Ohsten/Henrik Ohsten

A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a hibrid - részben vetítésekkel, részben a virtuális térben zajló - fesztiválon Benjamin Lee The Painter and the Thief című produkciója kapta. A film egy szokatlan kapcsolat története egy cseh festő és egy norvég férfi között, aki ellopta a művésznő két képét. A film rendezője a dokumentumfilm két szereplőjének, Barbora Kysilkovának és Karl-Bertil Nordlának is köszönetet mondott online közvetített beszédében. Mint felidézte, azért határozta el, hogy megörökíti a két ember történetét, mert annyira meghatotta az, ahogyan Barbora a legértékesebb műveit ellopó Karl-Bertil tárgyalásán a férfival viselkedett.
A díjátadón Tommy Gillard nyerte el a legjobb rövidfilm díját, és a To Miss the Ending című produkció, Anna West és David Callanan filmje is díjazott lett.A BFI 50 ezer fontos (20 millió forinttal) jutalommal járó IWC Schaffhausen filmkészítői ösztöndíját Cathy Brady, a Wildfire rendezője kapta a The Hollywood Reporter tudósítása szerint.