Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik a 33. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet a koronavírus-világjárvány miatt szigorú szabályok betartásával rendeznek meg.
Vágólapra másolva!

A november 9-ig zajló filmmustra Tokiói premier elnevezésű válogatásában 32 filmet vetítenek debütáló és veterán rendezőktől. A programban számos online közönségtalálkozót is tartanak az alkotók részvételével. Hiszamacu Takeo, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a premierválogatásban 10 japán alkotás, 12 más ázsiai országból származó film és tíz, a világ más tájáról érkezett produkció szerepel.

A filmfesztivál Take Maszaharu Underdog című bokszfilmjének premierjével nyílik meg.

A filmmustra zárófilmje is japán produkció lesz, Hasimoto Hadzsime életrajzi filmje, amely a leghíresebb japán ukijo-e festőművészről, Hokuszai Kacusikáról szól.

Forrás: Underdog

A fesztivál nemzetközi kitekintésében egyebek mellett a Velencei Filmfesztiválon díjazott Nomadland, Andrej Koncsalovszkij Dear Comrades! című történelmi drámája, Mohamed Raszulof Nincs gonosz című filmje és Gianfranco Rosi Notturno című közel-keleti háborús dokumentumfilmje is látható majd.

Műsorra tűzik Fukada Kodzsi japán filmrendező több alkotását, köztük legutóbbi, The Real Thing című képregényfilmjét is, amelyet a cannes-i versenyprogramba is beválogattak.

Fukada a napokban külföldi tudósítók előtt arról beszélt, hogy a japán független filmesek nincsenek könnyű helyzetben a nemzetközi porondon. A japán kormány csekély mértékben támogatja az ágazatot, a japán mozik műsora pedig erősen függ a nagy filmstúdióktól, amelyek elsősorban a kasszasikerekre pályáznak. Dél-Koreában vagy Franciaországban viszont a jegybevételek egy részével a független filmgyártást támogatják - hangoztatta a rendező. Take szerint félő, hogy a legjobb színészek és filmesek külföldre mennek attól tartva, hogy Japánban nem tudnak dolgozni.