Egy konfliktussal indult, de végül baráti lett a viszonya Koltai Lajosnak a szombaton meghalt Sir Sean Conneryvel. A világhírű magyar operatőr egy 1995-ös, nagyon sikeres amerikai krimiben dolgozott együtt a nagy brit színésszel. A Just Cause című filmnek "Egy igaz ügy" volt a magyar címe.

Sean Connery és Kate Capshow az Egy igazi ügy című filmbenForrás: Collection Christophel via AFP/© Warner Bros Pictures/Warner Bros Pictures

– Nagyon különös ember volt, sokakat nem szeretett maga körül. Nekünk is volt konfliktusunk a forgatás elején, de a végére baráti lett a viszonyunk  - emlékezett vissza a Sir Sean Conneryvel való közös munkára Koltai Lajos. A világhírű, Oscar-díjra is jelölt magyar operatőr-rendező az 1995-ös Egy igaz ügy című filmben dolgozott együtt a szombaton meghalt skót színésszel.

Az Egy igaz ügy az egyik legjobb hollywoodi krimi, Sean Connery mellett nagyszerű színészek játszottak benne, Laurence Fishburne, Ed Harris, Kate Capshow és az akkor még gyerekszínész Scarlett Johansson. A mambó királyai című filmmel világhírnevet szerzett Arne Glimcher rendezte, és az egyik forgatókönyvíró az Oscar-díjas Peter Stone volt.

A Nemzet Művésze, a Kossuth- és Európa Filmdíjas operatőr-rendező, Koltai LajosForrás: Sláger Téma

– Sir Sean Connery nagyon szeretett golfozni, és ezért mindig sürgette a munkát, hogy előbb végezzünk. Nem értette, hogy miért kell egy "európai művész" operatőrnek. Nem szerette a rendezőt sem, akivel mi viszont nagyon jól megértettük egymást, és nagyon szépen akartuk megcsinálni ezt a filmet, még az autósüldözéses jelenetet is. A nap végén, amikor visszanéztük a felvett anyagokat, mindig mellém ült le, látta az elkészült képeket és a forgatás végére baráti lett a viszonyunk – mondta Koltai Lajos.

Sean Connery és Laurence Fishburne az Egy igaz ügy forgatásánForrás: Collection Christophel via AFP/© Warner Bros Pictures/Warner Bros Pictures

Ahogy az operatőr visszaemlékezett, a forgatás végén végül Sean Connery csak tőle köszönt el a stábból, a szobájában pedig egy üveg pezsgő és egy fénykép várta azzal a szöveggel, hogy az én drága Lajosomnak. 

Később, egy európai díjátadón is találkoztak, ahol a legendás színész átölelte, barátjaként üdvözölte. 

– Furcsán indult a kapcsolatunk, de egy nagyon szerethető figura lett az életemben. A halálával megint a filmművészet egyik nagy egyénisége búcsúzott - mondta Koltai Lajos.