Vágólapra másolva!
Az olasz Riccardo Salvetti Rwanda című filmje nyerte az 1. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál fődíját, a legjobb játékfilm pedig az észt Moonika Siimets The Little Comrade című alkotása lett.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal, 2020. november 12-16 között rendezték meg Pápán a Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált Pozsgai Zsolt Balázs Béla díjas író, rendező szervezésében, a Nemzeti Filmintézet, az EMMI, a Magyar Művészeti Akadémia és Pápa város támogatásával. Az 1. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált az eredeti tervek szerint a pápai Petőfi Moziban tartották volna meg, a járványügyi korlátozások miatt azonban végül online került megrendezésre.

A filmfesztiválon 30 alkotás versenyzett hat kategóriában (játékfilm, dokumentumfilm, rövid játékfilm, rövid dokumentumfilm, kísérleti film és animációs film). A fesztivál 1000 euróval járó fődíját, a pápai születésű, világhírű operatőrről elnevezett Andrew Laszlo-díjat az olasz Riccardo Salvetti új, de már világszerte népszerű alkotása, a két olasz önkéntes gyermekmentőnek a ruandai tömegmészárlás idején végzett munkájáról szóló Rwanda nyerte.

A legjobb film díját az elsőfilmes észt rendező, Moonika Siimets The Little Comrade című munkája kapta, amely a szovjet megszállás idején játszódik. Ugyancsak az észt film gyermekszereplője, Helena Maria Reisner nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat.

Több díjat nyert a The Fisherman's Diary (rendező: Enah Johnscott, Kamerun) és a Third Wife (rendező: Ash Mayfair, Vietnam) is.

A legjobb rövid dokumentumfilm díját magyar alkotás, Balog Zoltán Ernő Faces (Tekintetek) című filmje kapta.


A nyertes alkotások teljes listája a fesztivál honlapján olvasható.