Elindult a FILMIO, az új magyar streamingszolgáltatás

A Viszkis (Szalay Bence)
Vágólapra másolva!
A héten új, online filmtárral bővült a Magyarországon elérhető streamingszolgáltatások kínálata. A Nemzeti Filmintézet által elindított platform, a FILMIO sokak érdeklődésére számot tartó, egyedülálló tartalommal szeretné megnyerni magának a hazai nézőket. Napjaink elvárásaihoz igazodva, a lehető legszélesebb kínálatot nyújtva teszi hozzáférhetővé a magyar filmgyártás régi és új remekműveit, klasszikusait, örök kedvenceit. Mintegy 220 produkció – animációk, dokumentumfilmek, tévéfilmek mellett – több mint 160 magyar mozifilm között lehet mostantól válogatni, és a választék hétről hétre tovább gyarapodik. A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető FILMIO előfizetéses rendszerben működik, viszont a szolgáltatásért fizetett díj egyben a magyar film támogatása is. Az innen származó bevétellel a Nemzeti Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretet növeli.
Vágólapra másolva!

– hangsúlyozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Röhrig Géza (Saul fia) Forrás: Mozinet

Induláskor a FILMIO több mint 220 alkotást tartalmaz, amelyek döntő többsége mozifilm, köztük a közelmúlt sikerei, így a Valami Amerika-trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia.

A digitális felújításnak, restaurálásnak köszönhetően pedig 120 olyan régi kedvenc is tökéletes kép- és hangminőséggel nézhető meg a felületen, mint a Hyppolit, a lakáj, a Mici néni két élete, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár, A tanú, a Régi idők focija, A Pogány Madonna, a Megáll az idő, a Szamárköhögés, a Macskafogó, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Csinibaba, vagy a Moszkva tér.

Az igazi ínyencek pedig olyan ritkaságokat is felfedezhetnek a kínálatban, mint az egyik első fennmaradt magyar mozifilm: a Casablanca világhírű, Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc, az egyetlen mozgókép, amelyben Jászai Mari látható. Az előbbieken túl a FILMIO kínálatát színesítik animációk, dokumentumfilmek és tévéfilmek is.

Osvárt Andrea (Megdönteni Hajnal Tímeát) Forrás: InterCom

A FILMIO megvalósításán 2020 márciusa óta dolgozik a Nemzeti Filmintézet és a platform műszaki hátterét létrehozó és üzemeltető Antenna Hungária szakértő csapata.


A Nemzeti Filmintézetben a Filmlabor és a Filmarchívum szakembereinek együttműködésében a 2017-ben indított Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programban már mintegy 120 magyar mozifilm teljes körű restaurálása valósult meg. Ennek az értékmentő munkának az eredményeit ezentúl a FILMIO-n is bemutathatjuk a filmszerető közönségnek.

A fejlesztői munka a november 19-i indulással nem ér véget. Jelenleg a FILMIO kizárólag Magyarországon érhető el. A tervek szerint a filmek hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetőek lesznek, készül az okostévé applikáció, továbbá a V4 filmintézetei is kapcsolódnak majd saját tartalmakkal a felülethez egy egyedülálló, színes, soknyelvű közép-európai streamingszolgáltatást megteremtve.

Macskafogó Forrás: Mokép

A Nemzeti Filmintézet továbbra is elkötelezett támogatója a mozibemutatásra készülő alkotásoknak, a klasszikus mozi- és filmélménynek.

A tervek szerint az új mozifilmek a mozibemutatót követően a FILMIO-n lesznek először láthatók, sőt minél több, nem kifejezetten moziforgalmazásra szánt mozgókép premierje a FILMIO-n lehet. Hamarosan előfizetés nélkül, egy-egy adott film megtekintésére is lesz lehetőség a FILMIO-n.

A Nemzeti Filmintézet online filmtárára az idei év végéig kedvezményesen lehet előfizetni.

December 31-ig 890 forintot kell kifizetni a havidíjas szolgáltatásért. Januártól pedig havi 1190 forintért nézhetnek hazai filmeket korlátlanul a nézők a FILMIO-n, melynek bevételéből a Nemzeti Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretét növeli.

A FILMIO-t filmes alkotók részvételével megtartott, online közvetítésen mutatta be az újságíróknak a Nemzeti Filmintézet az indulás napján. Az interaktív eseményen az újságírók beküldték kedvenc magyar filmjük címét, melyből a mellékelt kedvenc magyar filmjeink címkefelhő rajzolódott ki.