Egyedülálló, kultúrtörténeti jelentőségű a FILMIO

az év képei 2016
"A Viszkis rabló film forgatásA Viszkis rabló éppen bankot rabol Antal Nimród filmjében. Még soha nem láttam bankrablást, de aznap legalább hússzor egymás után"
Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, elindult a FILMIO, az új magyar streamingszolgáltatás. A Nemzeti Filmintézet platformján most az induláskor már 220 produkció, köztük 160 magyar mozifilm - a közelmúlt nagy sikerei és teljeskörűen felújított klasszikus alkotások - nézhetőek meg, a választék pedig csak gyarapodni fog. Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost telefonon kérdeztük az újdonságról: elmondta, hogy Európában ritka, a közép-európai régióban egyedülálló kezdeményezés a FILMIO, aminek az elindulása kultúrtörténeti jelentőségű pillanat, mivel "így válik közkinccsé a magyar mozgóképek java".
Vágólapra másolva!

"Forgalmazási forradalom van a nemzetközi mozgóképes piacon" - mondta Káel Csaba, aki szerint a streamingszolgáltatás korát éljük: "forgalmazási szempontból megkerülhetetlenné vált az online tartalomfogyasztás, nem véletlen, hogy egyre több nagy amerikai filmtár indul el, sőt legtöbbjük az egész világ nézőközönségét célozza meg. A Netflixnél óriási lehetőségeket fedeztek fel a filmek és sorozatok online kínálatában." Mint elmondta, amikor megkapta a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosi megbízást, kiemelt terve volt a magyar filmtár elindítása. Egyfelől, mert egy ilyen platformon "tehető közkinccsé a XXI. században a magyar mozgókép java, amit a Nemzeti Filmintézetben működő Filmarchívum gondoz és a Filmlaborral közösen szisztematikusan őriz meg és újít fel a legújabb technológiákkal. Lenyűgöző kínálatról van szó: ezek a többségükben állami támogatásból készült filmek nagyon fontos tartalmakat közvetítenek felénk. Jövőre lesz 120 éves a magyar film, és a 120 év filmtermése az identitásunkkal kapcsol össze minket, ezeken az alkotásokon keresztül ismerhetjük meg őseink, családjaink történeteit, a történelmünket, továbbá a rendező- és színészlegendáinkat."

Káel Csaba Forrás: NFI / Csibi Szilvi

Mint elmondta, a magyar filmek kópiáit a Filmarchívum filmfelújítási programja keretében évek óta restaurálják és digitalizálják, így "óriási lehetőség, hogy ezek a filmek korszerű kép- és hangminőségben elérhetővé válnak a FILMIO platformján. Mindenki megmutathatja a kedvenc magyar filmjét a gyerekeinek, és újranézheti a családjával". A Filmarchívum és a Filmlabor munkája a tartalom folyamatos bővülését is garantálja, azaz hétről hétre növekszik majd az itt elérhető alkotások száma. Káel Csaba kiemelte, hogy a FILMIO oktatási célra is használható, indulása pedig szerinte kultúrtörténeti jelentőségű pillanat, "mint annak idején az Országos Széchenyi Könyvtár megalakítása. A mozgóképes örökségünk összeállítása kezdődött el."

A FILMIO-t filmes alkotók részvételével megtartott, online közvetítésen mutatta be az újságíróknak a Nemzeti Filmintézet az indulás napján. Az interaktív eseményen az újságírók beküldték kedvenc magyar filmjük címét, melyekből ez a "kedvenc magyar filmjeink" címkefelhő rajzolódott ki. Forrás: NFI

Az új mozifilmek és más mozgóképes produkciók forgalmazásának szempontjából is óriási lehetőség a FILMIO: "A magyar filmeknek a piacorientált mozikban a hollywoodi blockbusterekkel kell versenyezni a bemutatásért és a műsoron maradásért egyaránt." A mozifilmek Hollywoodból verhetetelen marketingcsomagokkal és világsztárokkal érkeznek, mindez hatalmas promóciós támogatás, amivel a magyar filmeknek nem könnyű felvenni a versenyt, egyszerűen nem ugyanaz a súlycsoport. "A Nemzeti Filmintézet újításként már jelentős marketingtámogatást is biztosít a készülő magyar filmeknek. Bízunk abban, hogy ez hatékony segítség lesz a versenyben." - mondta Káel Csaba. A magyar filmek általában rövidebb ideig maradhatnak a mozik műsorán, a FILMIO a forgalmazásuk következő állomása lehet, ahogyan például a Netflix vagy az HBO GO, ahol egyre keresettebbek a magyar tartalmak is. A kormánybiztos szerint a FILMIO felületén olyan hazai alkotásokat is elérhetővé lehet tenni széles közönség számára, amik nem tudnak mozis forgalomba eljutni, vagy eleve nem arra készültek: "Remek animációs-, dokumentum- és kisjátékfilmek, valamint televíziós produkciók nézhetőek meg már most a platformon. A Filmintézet támogatásával nagyon sok ígéretes új alkotás van készülőben minden műfajban."

A FILMIO felhasználói felülete Forrás: NFI

Az archív filmek, az új mozifilmek és további mozgóképes tartalmak száma évről évre nőni fog, a FILMIO pedig felújított és új mozifilmek premierjeinek is teret ad majd. Ez most, a koronavírus időszakában egy példátlan mentőöv a szakmának és a közönségnek egyaránt. Fontos, hogy a közönség látóterében továbbra is jelen legyen a magyar film: "idén alig pár magyar alkotás tudott elindulni a mozikban, a FILMIO az elmaradt bemutatóknak is lehetőséget kínál" - mondta Káel Csaba. A FILMIO fejlesztésének és kiterjesztésének terveiről elárulta, hogy március környékén már, előfizetés nélkül, külön-külön is meg lehet vásárolni megtekintésre a filmeket, mintha csak mozijegyet vennénk. A FILMIO idén havi 890 forintért - kevesebbért mint egy mozijegy - fizethető elő, ami jövőre 1190 forint lesz. Jelenleg csak Magyarországról érhető el a szolgáltatás, de nemsokára egész Európából elő lehet majd fizetni, és az a terv, hogy a filmtárba külföldi alkotások, klasszikusok és kortárs filmek is bekerüljenek a régió országainak filmintézeteiből és archívumaiból. "Az a célunk, hogy a FILMIO közép-európai, majd európai felületté váljon, hiszen az európai filmgyártás szerves része vagyunk immár több mint egy évszázada" - foglalta össze Káel Csaba.