Mint megírtuk, elindult a FILMIO, az új magyar streamingszolgáltatás. A Nemzeti Filmintézet platformján most az induláskor már 220 produkció, köztük 160 magyar mozifilm - a közelmúlt nagy sikerei és teljeskörűen felújított klasszikus alkotások - nézhetőek meg, a választék pedig csak gyarapodni fog. Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost telefonon kérdeztük az újdonságról: elmondta, hogy Európában ritka, a közép-európai régióban egyedülálló kezdeményezés a FILMIO, aminek az elindulása kultúrtörténeti jelentőségű pillanat, mivel "így válik közkinccsé a magyar mozgóképek java".

"Forgalmazási forradalom van a nemzetközi mozgóképes piacon" - mondta Káel Csaba, aki szerint a streamingszolgáltatás korát éljük: "forgalmazási szempontból megkerülhetetlenné vált az online tartalomfogyasztás, nem véletlen, hogy egyre több nagy amerikai filmtár indul el, sőt legtöbbjük az egész világ nézőközönségét célozza meg. A Netflixnél óriási lehetőségeket fedeztek fel a filmek és sorozatok online kínálatában." Mint elmondta, amikor megkapta a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosi megbízást, kiemelt terve volt a magyar filmtár elindítása. Egyfelől, mert egy ilyen platformon "tehető közkinccsé a XXI. században a magyar mozgókép java, amit a Nemzeti Filmintézetben működő Filmarchívum gondoz és a Filmlaborral közösen szisztematikusan őriz meg és újít fel a legújabb technológiákkal. Lenyűgöző kínálatról van szó: ezek a többségükben állami támogatásból készült filmek nagyon fontos tartalmakat közvetítenek felénk. Jövőre lesz 120 éves a magyar film, és a 120 év filmtermése az identitásunkkal kapcsol össze minket, ezeken az alkotásokon keresztül ismerhetjük meg őseink, családjaink történeteit, a történelmünket, továbbá a rendező- és színészlegendáinkat."

Káel CsabaForrás: NFI / Csibi Szilvi

Mint elmondta, a magyar filmek kópiáit a Filmarchívum filmfelújítási programja keretében évek óta restaurálják és digitalizálják, így "óriási lehetőség, hogy ezek a filmek korszerű kép- és hangminőségben elérhetővé válnak a FILMIO platformján. Mindenki megmutathatja a kedvenc magyar filmjét a gyerekeinek, és újranézheti a családjával". A Filmarchívum és a Filmlabor munkája a tartalom folyamatos bővülését is garantálja, azaz hétről hétre növekszik majd az itt elérhető alkotások száma. Káel Csaba kiemelte, hogy a FILMIO oktatási célra is használható, indulása pedig szerinte kultúrtörténeti jelentőségű pillanat, "mint annak idején az Országos Széchenyi Könyvtár megalakítása. A mozgóképes örökségünk összeállítása kezdődött el."

 

A FILMIO-t filmes alkotók részvételével megtartott, online közvetítésen mutatta be az újságíróknak a Nemzeti Filmintézet az indulás napján. Az interaktív eseményen az újságírók beküldték kedvenc magyar filmjük címét, melyekből ez a "kedvenc magyar filmjeink" címkefelhő rajzolódott ki.Forrás: NFI

Az új mozifilmek és más mozgóképes produkciók forgalmazásának szempontjából is óriási lehetőség a FILMIO: "A magyar filmeknek a piacorientált mozikban a hollywoodi blockbusterekkel kell versenyezni a bemutatásért és a műsoron maradásért egyaránt." A mozifilmek Hollywoodból verhetetelen marketingcsomagokkal és világsztárokkal érkeznek, mindez hatalmas promóciós támogatás, amivel a magyar filmeknek nem könnyű felvenni a versenyt, egyszerűen nem ugyanaz a súlycsoport. "A Nemzeti Filmintézet újításként már jelentős marketingtámogatást is biztosít a készülő magyar filmeknek. Bízunk abban, hogy ez hatékony segítség lesz a versenyben." - mondta Káel Csaba. A magyar filmek általában rövidebb ideig maradhatnak a mozik műsorán, a FILMIO a forgalmazásuk következő állomása lehet, ahogyan például a Netflix vagy az HBO GO, ahol egyre keresettebbek a magyar tartalmak is. A kormánybiztos szerint a FILMIO felületén olyan hazai alkotásokat is elérhetővé lehet tenni széles közönség számára, amik nem tudnak mozis forgalomba eljutni, vagy eleve nem arra készültek: "Remek animációs-, dokumentum- és kisjátékfilmek, valamint televíziós produkciók nézhetőek meg már most a platformon. A Filmintézet támogatásával nagyon sok ígéretes új alkotás van készülőben minden műfajban."

 

A FILMIO felhasználói felületeForrás: NFI

Az archív filmek, az új mozifilmek és további mozgóképes tartalmak száma évről évre nőni fog, a FILMIO pedig felújított és új mozifilmek premierjeinek is teret ad majd. Ez most, a koronavírus időszakában egy példátlan mentőöv a szakmának és a közönségnek egyaránt. Fontos, hogy a közönség látóterében továbbra is jelen legyen a magyar film: "idén alig pár magyar alkotás tudott elindulni a mozikban, a FILMIO az elmaradt bemutatóknak is lehetőséget kínál" - mondta Káel Csaba. A FILMIO fejlesztésének és kiterjesztésének terveiről elárulta, hogy március környékén már, előfizetés nélkül, külön-külön is meg lehet vásárolni megtekintésre a filmeket, mintha csak mozijegyet vennénk. A FILMIO idén havi 890 forintért - kevesebbért mint egy mozijegy - fizethető elő, ami jövőre 1190 forint lesz. Jelenleg csak Magyarországról érhető el a szolgáltatás, de nemsokára egész Európából elő lehet majd fizetni, és az a terv, hogy a filmtárba külföldi alkotások, klasszikusok és kortárs filmek is bekerüljenek a régió országainak filmintézeteiből és archívumaiból. "Az a célunk, hogy a FILMIO közép-európai, majd európai felületté váljon, hiszen az európai filmgyártás szerves része vagyunk immár több mint egy évszázada" - foglalta össze Káel Csaba.