A Nomadland nyerte a Camerimage fődíját, Johnny Depp színészi díjat kapott

Vágólapra másolva!
A Nomadland című, Chloé Zhao rendezésében készült film operatőre, Joshua James Richards nyerte a hétvégén véget ért 28. EnergaCamerimage Nemzetközi Fesztivál Arany Béka-díját.
Vágólapra másolva!

A lengyelországi Torunban a járvány miatt online megrendezett operatőrfesztivál Ezüst Béka-díját az Antti J. Jokinen rendezte Helene operatőrének, Rauno Ronkainennek ítélték oda. A Bronz Béka-díjat pedig Matteo Garrone Pinocchio című filmjének operatőri munkájáért Nicolaj Brüel kapta - írta a The Hollywood Reporter, amely szerint az évente megtartott Camerimage operatőrfesztivál jó előrejelzője lett az aktuális Oscar-szezon operatőri mezőnyének.

Az Arany Béka-díjért idén 12 alkotás versenyzett november 14. és 21. között.

A fődíjat végül Chloé Zhao Nomadland című, Velencében és Torontóban már díjazott alkotása vitte el, amelynek operatőre Joshua James Richards volt.

Az elmúlt öt évben háromszor szerepelt a Camerimage Arany Béka-díjasa az operatőri Oscar-jelöltek között. 2015-ben a Carol, 2016-ban az Oroszlán, 2019-ben pedig a Joker operatőre nyerte el az Arany Békát, és később az amerikai filmakadémia jelölését is. 2017-ben pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének operatőre, Herbai Máté kapta a Camerimage díját, és a produkció a legjobb nemzetközi film kategóriájának Oscar-jelöltjei közé is bekerült - idézte fel a hollywoodi szaklap. 2018-ban az Arany Békát a dél-koreai The Fortress kapta, amely nem szerepelt az Oscar-versenyben, de az Ezüst Békával jutalmazott Hidegháború operatőre abban az évben szintén Oscar-jelölt volt, és a Bronz Békát elnyerő Roma operatőre, Alfonso Cuarón, aki a filmet írta és rendezte is, megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat.

A Camerimage idei zsűrijét Lech Majewski forgatókönyvíró-rendező vezetette. A testület munkájában Lukasz Zal, Andrzej Bartkowiak, Jean-Marie Dreujou és Anastas N. Michos vett részt.


A szombati online ceremónián a Minamata című film főszerepét alakító Johnny Depp színészi díjat kapott. Köszönőlevelében, amelyet a fesztiválnak küldött, kiemelte, hogy milyen fontos a színészek és az operatőr kapcsolata egy filmben, és a Minamatá-t fényképező Benoit Delhomme mellett elismeréssel szólt olyan operatőrök munkájáról, mint Sven Nykvist, Chris Menges, Dariusz Wolski és az idén a Camerimage életműdíjával kitüntetett Philippe Rousselot.

A záróünnepség a 2015-ben Arany Béka-díjjal elismert Edward Lachman meditatív rövidfilmjével kezdődött, amelyet az operatőr New Yorkban forgatott a pandémia alatt.