Meghalt David Prowse, aki Darth Vadert játszotta a Csillagok háborújában

- Horizontal
(FILES) This file photo taken on April 27, 2013 during a Star Wars convention in Cusset, central France, shows David Prowse, the British actor behind the menacing black mask of Star Wars villain Darth Vader, who died aged 85 his agent said on November 29, 2020. (Photo by Thierry ZOCCOLAN / AFP)
Vágólapra másolva!
David Prowse korábban testépítő volt, azzal vált ismertté, hogy ő alakította Darth Vadert a Csillagok háborúja eredeti trilógiájában. "Nagy sajnálattal és szívszorító szomorúsággal tölt el minket és rajongók millióit szerte a világon, amikor bejelentjük, hogy ügyfelünk, Dave Prowse, a Brit Birodalom Rendjének tagja, 85 éves korában meghalt" - írta a színész ügynöksége.
Vágólapra másolva!

Hollywoodban eleinte, készülve a színészi életre, testépítőként dolgozott. Feladata a színészek felkészítése volt a szerepre. Ő segítette az amerikai Christopher Reevet is Superman filmbeli alakításához. Prowse később maga is színésznek állt, számos horrorfilmben kapott szerepet. Prowse-t kiemelkedő erőnléti állapota miatt választották ki Vader szerepére, noha nem ő, hanem James Earl Jones volt Vader hangja, erős brit akcentusa miatt.

A BBC szerint azonban a leginkább arra volt büszke, hogy ő szerepelt az Egyesült Királyságban a biztonságos közlekedést népszerűsítő filmekben. A huszonhárom évig tartó (1967-1990) alakítás eredményeképpen II. Erzsébet brit uralkodó a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki.

Első filmes szerepét 1967-ben kapta, akkor egy James Bond-paródiában játszott.

1971-ben a Mechanikus narancs című filmben figyelt fel rá George Lucas, aki elhívta egy meghallgatásra, ahol Darth Vader és Chewbacca szerepére válogattak. Később azt mondta, azért választotta Vadert, mert az emberek mindig a rossz fiúkat jegyzik meg.

David Prowse Forrás: AFP/Thierry Zoccolan

A tájékoztatás szerint a brit színészt rövid betegséget követően érte a halál.