David Prowse korábban testépítő volt, azzal vált ismertté, hogy ő alakította Darth Vadert a Csillagok háborúja eredeti trilógiájában. "Nagy sajnálattal és szívszorító szomorúsággal tölt el minket és rajongók millióit szerte a világon, amikor bejelentjük, hogy ügyfelünk, Dave Prowse, a Brit Birodalom Rendjének tagja, 85 éves korában meghalt" - írta a színész ügynöksége.

Hollywoodban eleinte, készülve a színészi életre, testépítőként dolgozott. Feladata a színészek felkészítése volt a szerepre. Ő segítette az amerikai Christopher Reevet is Superman filmbeli alakításához. Prowse később maga is színésznek állt, számos horrorfilmben kapott szerepet. Prowse-t kiemelkedő erőnléti állapota miatt választották ki Vader szerepére, noha nem ő, hanem James Earl Jones volt Vader hangja, erős brit akcentusa miatt.

A BBC szerint azonban a leginkább arra volt büszke, hogy ő szerepelt az Egyesült Királyságban a biztonságos közlekedést népszerűsítő filmekben. A huszonhárom évig tartó (1967-1990) alakítás eredményeképpen II. Erzsébet brit uralkodó a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki.

Első filmes szerepét 1967-ben kapta, akkor egy James Bond-paródiában játszott.

1971-ben a Mechanikus narancs című filmben figyelt fel rá George Lucas, aki elhívta egy meghallgatásra, ahol Darth Vader és Chewbacca szerepére válogattak. Később azt mondta, azért választotta Vadert, mert az emberek mindig a rossz fiúkat jegyzik meg.

David ProwseForrás: AFP/Thierry Zoccolan

A tájékoztatás szerint a brit színészt rövid betegséget követően érte a halál.