A streamingszolgáltatóknak, köztük a Netflixnek és a Disney-nek köszönhetően a koronavírus-járvány ellenére is virágzik a brit filmipar.

Az elmúlt években egyre több nemzetközi produkciót vonzottak a szigetország különleges tájai, gótikus kastélyai és modern stúdiói. Olyan nemzetközi kasszasikereket forgattak az országban, mint a James Bond- és a Star Wars-filmek, vagy a Trónok harca.
A brit filmszektor 2019-ben 140 ezer alkalmazottjával mintegy 4,1 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el.

 

A brit filmipar hatalmas sikertörténet és jelentősen hozzájárul Európa kulturális és kreatív iparágához. Rengeteg tehetségünk van mind a filmvásznon, mind mögötte  

- mondta Gary Davey, a Sky Studios produkciós cég vezetője. Az amerikai anyavállalat, a Sky 2022-ben a tervek szerint a Londontól északra lévő Hertfordshire-ben nyit új stúdiót. A Sky mellett a Blackhall amerikai konszern is új stúdiót tervez nyitni Angliában.
A Netflix a londoni Shepperton stúdióval kötött szerződést, a Disney a Pinewood stúdióval működik együtt.
"Az Egyesült Királyság remek forgatási helyszíneket kínál. Sok indiai film számára történelmi szempontokból is előnyt jelentenek" - mondta Vikram Malhotra, az Abundantia Entertainment indiai produkciós cég vezetője.
Malhotra kiemelte, hogy az országot az is vonzóvá tette a filmesek számára, hogy a kormány és miniszterei gyorsan reagáltak a járványhelyzetre és segítették a produkciókat. Emellett 2007 óta a filmipar adókedvezményeket is kap az országban.
A koronavírus-járvány miatti korlátozások második, jelenleg is tartó időszaka során is folytatódhatnak a forgatási munkálatok.David McGraynor, a brit ITV csatorna multinacionális televíziós és forgalmazó cége, az ITV-Studios vezetője elmondta, hogy showműsoraik túlnyomó többségét Nagy-Britanniában és nemzetközi helyszíneken újra forgatják. Adrian Wootton, a Brit Filmbizottság vezetője azzal számol, hogy ezeknek a fejlesztéseknek és a filmipar virágzásának köszönhetően 2020-re már 6,7 milliárd euró bevételt könyvelhet el a filmszektor.