Jogi lépésekkel fenyegetik a Warner Bros. és az HBO Max közös terveit

Christopher Nolan, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Michael Caine
Christopher Nolan, director of the upcoming film "The Dark Knight Rises," holds up his hands after putting them in cement during a ceremony for him at Grauman's Chinese Theatre on Saturday, July 7, 2012, in Los Angeles. Looking on from left are cast members Anne Hathaway, Michael Caine and Joseph Gordon-Levitt. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Vágólapra másolva!
A Legendary Entertainment produkciós cég jogi lépéseket helyezett kilátásba a Warner Bros. közelmúltbeli bejelentése nyomán, amely szerint a filmstúdió jövőre egyidejűleg mutatja be új filmjeit, köztük a Dűné-t és a Godzilla vs. Kong-ot az amerikai mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatáson.
Vágólapra másolva!

A Legendary azt sérelmezi, hogy bár a két szóban forgó filmet jelentős részben ő finanszírozta, mégsem volt sok beleszólása abba, hogy a két produkciót milyen formában mutatják be. A vállalat szerint a Warner Bros. nem volt egyenes a szándékait illetően - írja a The Variety című filmes portál.

Az ügyet jól ismerő források szerint a Legendary vezetői első körben békés úton próbálják rendezni a kialakult helyzetet a filmstúdióval, az egyik lehetséges megoldás, hogy a Warner Bros. megvásárolja a filmeket a Legendarytől.


Amennyiben azonban nem sikerül megállapodniuk, akkor a produkciós cég megteszi a szükséges jogi lépéseket. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Legendary mire hivatkozva támadná meg a filmstúdió döntését, de valószínűleg a szerződésszegés bizonyos formája szerepelne az indoklásban.

Christopher Nolan Forrás: AFP


Források szerint a Dűne rendezője, Denis Villeneuve a Legendary Entertainmenthez hasonlóan rendkívül csalódott az HBO Maxos premier miatt és jobban örülne filmje hagyományos mozis bemutatójának.

A Dűne premierje a jelenlegi tervek szerint október 1-jén, míg a Godzilla vs. Kong-é május 21-én lesz.


Nem Villeneuve az egyetlen rendező, aki rossz szájízzel fogadta a Warner Bros. bejelentését. Christopher Nolan, aki számos kasszasikerrel látta már el a stúdiót, az ET Online portálnak nyilatkozva elmondta, hogy az ügy azért váltott ki ekkora felháborodást, mert a stúdió senkivel sem konzultált a döntésről.

- húzta alá a hétfőn közölt interjúban a rendező, akinek Tenet című sci-fije volt az első nagy hollywoodi produkció, amelyet világszerte bemutattak a világjárvány kitörése óta. A Deadline című filmes portál szerint az amerikai Független Moziszövetség (Independent Cinema Alliance, ICA) hétfőn kiadott közleményében ugyancsak csalódottságát fejezte ki a Warner Bros. bejelentésével kapcsolatban.

A Warner Bros. december 3-án jelentette be, hogy minden 2021-re tervezett filmjét - összesen 17-et - egyidejűleg mutatja be az amerikai mozikban és az HBO Maxon. Az HBO Max a Warner Bros. anyavállalatának, az AT&T médiavállalatnak a streamingszolgáltatása.