Christopher Nolan A sötét lovag című filmje és a Grease is bekerült az amerikai Nemzeti Filmarchívumba.

Idén rekordszámú, kilenc női rendező és nem fehér rendező által forgatott film került be az amerikai Nemzeti Filmarchívumba (National Film Registry), amely évről évre bővül. A nyilvántartást vezető Kongresszusi Könyvtár hétfőn jelentette be, hogy a megőrzésre újonnan felvett 25 film között szerepel A sötét lovag, a Grease, a Blues Brothers és a Sidney Poitiers-vel forgatott Nézzétek a mező liliomait! című vígjáték.
Carla Hayden kongresszusi könyvtáros elmondta, hogy nem a rekord volt a cél, hanem az, hogy minél több figyelmet kapjanak a kiváló női és nem fehér rendezők által készített alkotások.

Christian Bale mint BatmanForrás: Pro Video


A könyvtár kulturális, történelmi és művészeti értékeik alapján 1988 óta válogatja be a megőrzésre szánt filmeket az archívumába, amely az idei bővítéssel együtt már 800 filmet tartalmaz.
Az idei válogatásban van Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmje, a Shrek című animációs film és a 60-as években a rasszista szegregáció ellen küzdő polgárjogi mozgalomról szóló Freedom Riders című dokumentumfilm is.
Több némafilm is került a válogatásba, köztük az 1914-ból származó, Charlie Chaplinnel forgatott Gyermek autóverseny Velencébe és a Stan Laurel és Oliver Hardy szereplésével 1927-ben készült The Battle of the Century című rövidfilm, valamint olyan filmklasszikusok, mint Otto Preminger Az aranykezű férfi című krimije, Stanley Kubrick Mechanikus narancs című alkotása és a Buena Vista Social Club.