Magyar származású rendezőlegenda, emblematikus hollywoodi filmsztár és díva, pionír avantgárd filmes, európai filmikon, klasszikusok zeneszerzője, Oscar-díjas színészek és színésznők – közös bennük, hogy karácsony idején, december 24-26. között születtek. 

Kertész Mihály

A későbbi Michael Curtiz 1886. december 25-én született Budapesten Kaminer Manó néven, majd Hollywoodban olyan filmeket rendezett, mint Oscar-díjat nyert rendezése, a Casablanca. Pályájáról nemrég magyar életrajzi film is készült, amiről itt írtunk.

Michael CurtizForrás: AFP/Photo 12

Humphrey Bogart

A Casablanca férfi főszereplője, egyben minden idők egyik leghíresebb hollywoodi sztárja 1899. december 25-én látta meg a napvilágot. Leghíresebb filmje mellett olyan sikerekben szerepelt még, mint a Magas-Sierra, A máltai sólyom, A Sierra Madre kincse, a Zendülés a Caine hadihajón és az Afrika királynője.

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman a CasablancábanForrás: AFP

Franz Waxman

A kétszeres Oscar-díjas német zeneszerző 1906. december 24-én született Chorzówban. Hollywoodban ő szerezte a Frankenstein menyasszonya, A Manderley-ház asszonya, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, az Alkony sugárút és a Tarasz Bulba című klasszikusok zenéjét.

 

Franz WaxmanForrás: BBC

Richard Widmark

1914. december 26-án született Richard Widmark amerikai színész, aki rögtön az 1947-es A halál csókja című debütálása alkalmával Oscar-jelölést kapott legjobb férfi mellékszereplőként. Később olyan filmekben játszott még fontos szerepeket, mint a Cowboyháború, az Alamo, az Ítélet Nürnbergben és a Kóma.

Richard Widmark A halál csókja című debütálása alkalmávalForrás: Collection Christophel via AFP

Ava Gardner

A legendás hollywoodi színésznő 1922. december 24-én született. Nagy áttörése A gyilkosok volt 1946-ban, amit követően négy évtizedes karrierje során olyan filmekben szerepelt még, mint A Kilimandzsáró hava, a számára Oscar-jelölést hozó Mogambo, Az iguána éjszakája, a Földrengés és A Cassandra-átjáró.

 

Ava Gardner (A gyilkosok)Forrás: Collection Christophel via AFP

Ismail Merchant

A négyszeres Oscar-jelölt indiai producer 1936. december 25-én látta meg a napvilágot, és James Ivory olyan rendezéseinek volt producere, mint az egyaránt három-három Oscar-díjas Szoba kilátással és a Szellem a házban, valamint a nyolcszoros Oscar-jelölt Napok romjai. 2005-ben halt meg.

Ismail MerchantForrás: AFP/Arko Datta

Hanna Schygulla

December 25-én lett 77 éves a német színésznő, aki Rainer Werner Fassbinder olyan filmjeiben szerepelt többek között, mint A zöldségkereskedő, a Petra von Kant keserű könnyei és a Maria Braun házassága. Magyar rendezőkkel is dolgozott: Sándor Pállal a Miss Arizona alkalmával, Tarr Bélával pedig a Werckmeister harmóniák készítésekor.

Hanna Schygulla a Berlini FilmfesztiválonForrás: PHILIPP GUELLAND/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Sissy Spacek

Az 1949-ben született amerikai színésznő ugyancsak 25-én lett 71 éves. Az Oscar-díjas Sissy Spaceket olyan filmekben láthattuk, mint a Sivár vidék Terrence Malick rendezőtől, Brian De Palma Stephen King-adaptációja, a Carrie, A szénbányász lánya, az Eltűntnek nyilvánítva és a JFK – A nyitott dosszié.

Sissy Spacek mint CarrieForrás: Collection Christophel/Red Bank Films

 

Jonas Mekas

Az amerikai avantgárd művészfilm litván születésű úttörője 1922. december 24-én született, és tavaly halt meg január 23-án, 96 évesen. A legendás filmkészítő több mint ötven kísérleti filmet rendezett félévszázados munkássága során.

Jonas MekasForrás: AFP/2017 Getty Images/Nicholas Hunt

Jared Leto

Az 1971-es születésű amerikai színész december 26-án lett 49 éves. Oscar-díjat kapott a Mielőtt meghaltam-ért, és olyan hollywoodi sikerfilmekben is láthattuk, mint Az őrület határán, a Harcosok klubja, az Amerikai pszichó, a Rekviem egy álomért, a Pánikszoba, és a Szárnyas fejvadász 2049.

 

Jared Leto mint JokerForrás: Collection Christophel via AFP