Elárverezték az Oscar-díjas Maximilian Schell személyes tárgyait

Judgment at Nuremberg Cinema casque divers tribunal palais de justice FILM movie film still Movie still publicity still Production still nuremberg trials TRIAL 1948 historical MAN WITNESS LAWYER attorney courtroom 1960s sixties
Maximilian Schell az Ítélet Nürnbergben-ben
Vágólapra másolva!
Online árverésen eladták a hét éve, 83 évesen meghalt Oscar- és Golden Globe-díjas osztrák színész, Maximilian Schell személyes tárgyait, köztük határidőnaplóit, teniszütőit és egy régi Goethe-gyűjteményt.
Vágólapra másolva!

Az aurena.at online platformon szombaton tartott aukción a világhírű színész-rendező 290 személyes tárgyát lehetett megvásárolni. A tárgyak a művész preiteneggi házából származnak.

Az árverés együttes bevételét nem közölték, de tudni lehet, hogy a legdrágább tételként Thomas Hartmann német festő egy festménye kelt el 10 ezer euróért.

Schell egy önarcképét 2200, egy formatervezett nyugágyát 1300, egy régi rádióját 100 euróért vitték el. A megvételre kínált tárgyak között szerepeltek a színész tévékészülékei, egy mongramos szalvétagyűrű és a Golden Globe-díjról szóló oklevél is.

Maximilian Schell az Ítélet Nürnbergben-ben Forrás: AFP


Nastassja Schell, a néhai művész lánya az aukció előtt elmondta, hogy az emléktárgyaktól helyhiány miatt akar megválni. Mint mondta, apja rengeteg dolgot gyűjtött össze, ő azonban le akarja zárni a múltat.


Az árverési tételeket a preiteneggi Schell-házban pénteken meg lehetett tekinteni, és onnan is lehet elvinni az aukció után.

Az osztrák születésű, osztrák és svájci állampolgárságú színész, rendező és producer a német nyelvterület egyik nemzetközileg legismertebb színésze volt, több mint öt évtizeden át tevékenykedett a filmszakmában.

A filmművészet legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat az Ítélet Nürnbergben című 1962-es film főszereplőjeként nyerte el.


Schell élete utolsó szakaszában a karintiai Preiteneggben élt bő 40 évvel fiatalabb feleségével. Lánya kívánságára elárverezik a színész saját tervezésű, hegyoldalba épült házát is, legkevesebb 750 ezer eurót várnak érte.