Harvey Weinstein áldozatai 17 millió dolláros kártérítést kaphatnak

Harvey Weinstein
NEW YORK, NY - OCTOBER 11: Harvey Weinstein arrives at the New York State Supreme Court on October 11, 2018 in New York City. According to reports, one of the counts against Weinstein, involving Lucia Evans, has been dropped because investigators found a written account of the encounter that suggests it may have been consensual. Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy amerikai csődbíróság bírája elfogadta, hogy a Harvey Weinstein bukott filmmogult szexuális zaklatással vádoló nők együttesen 17 millió dolláros (5 milliárd forintos) kártérítést kapjanak.
Vágólapra másolva!

- idézte fel a BBC News kedden. Az áldozatoknak a 2018-ban csődeljárást kérő Weinstein Co. produkciós vállalat felszámolásából fognak sérelemdíjat fizetni.

A bíró elutasította néhány vádló kifogását, akik a csődbíróságon kívül akartak fellebbezést benyújtani.


A bíró közölte, hogy a most elért megállapodás nélkül a felperesek csak "minimális kártérítésre számíthatnának, ha egyáltalán kapnának valamit".

Harvey Weinstein Forrás: AFP/2018 Getty Images/Stephanie Keith


A független filmes Weinstein Co. produkciós vállalat 2017-ben omlott össze, miután a társalapító Harvey Weinsteint számos alkalmazottja és sok színésznő vádolta meg szexuális visszaéléssel, egy színésznő pedig szexuális erőszakkal is.

A bíró azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a pénzzel nem lehet jóvátenni a történteket.

A megítélt 17 millió dollárt a több mint ötven vádló között osztják el, a legsúlyosabb esetekben a kompenzáció eléri vagy meghaladja az 500 ezer dollárt (148 millió forintot). A megállapodást szavazásra bocsátották: a vádlók közül 39 elfogadta és nyolcan ellenezték. A Weinsteint megvádoló nőknek továbbra is lehetőségük van újabb eljárásokat indítani.

A vállalat felszámolási tervéhez a biztosítók 35 millió dollárral (10,5 milliárd forinttal) járultak hozzá, ebből 9,7 millió dollárt (2,3 milliárd forintot) kapnak a Weinstein Co. korábbi vezetői, amiből fedezhetik az elmúlt években felmerült jogi költségeiket.

A vállalat vezetői - köztük Bob Weinstein, Harvey fivére - mentesültek minden további felelősség alól, ami őket esteleg Harvey Weinstein bűncselekményei miatt terhelte volna.

- emlékeztet a BBC.