A dzsesszlegenda Billie Holiday polgárjogi mozgalomban betöltött szerepét vizsgálja egy új film.

A 44 évesen meghalt énekesnőről készült The United States vs. Billie Holiday című filmet péntektől lehet megtekinteni az Egyesült Államokban a Hulu streamingszolgáltató kínálatában.
A produkció felidézi, hogy Holiday a meglincselt feketéknek emléket állító Strange Fruit című ballada előadásával a mozgalom élére állt. 1939-ben kezdte énekelni a Cafe Societyben, New York első integrált szórakozóhelyén. A hatóságok felszólították Holidayt, hogy vegye le műsoráról a dalt, de mivel ezt visszautasította, az FBI célkeresztjébe került, és kábítószerhasználat miatt indítottak vizsgálatot ellene.

Billie HolidayForrás: Getty Images

A film Johann Hari 2015-ben kiadott Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs című könyve alapján született. A film rendezője, Lee Daniels elmondta, hogy Holiday életének kevésbé ismert oldalával akart foglalkozni.

Billie történetét el kell mondani. És még hány olyan történet van, mint az övé, amelyről nem tudunk. Ez szomorított el. 61 éves vagyok, és csak most jöttem rá, milyen fontos szerepet játszott a Strange Fruit - magyarázta.

Az énekesnőt a Grammy-jelölt Andra Day alakítja, akit játékáért Golden Globe-díjra is jelöltek. Az énekes-színésznő szerint Holiday története ma is érvényes. "Húsz éve is releváns volt, és valószínűleg 20 év múlva is az lesz" - hangsúlyozta.