Nagyot zuhant a virtuálisan megrendezett Golden Globe-díjátadó gála televíziós nézettsége: az előző évhez képest 60 százalékkal kevesebben nézték a háromórás ceremóniát az első adatok szerint.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete (HFPA) vasárnap adta át díjait filmes és televíziós kategóriákban. A Golden Globe-ot sokan tekintik az Oscar-díj előszobájának, a 87 tagú szervezettel szemben megfogalmazott kritikák ellenére díjaiknak nagy a presztízse a díjszezonban.
A hollywoodi sztárok azonban idén csak otthonukból vagy más helyszínről tudtak bejelentkezni az NBC televízió által közvetített műsorba a pandémia miatt. A vörös szőnyeges parádé és a pezsgős gálavacsora hiányában a két helyszínről, New Yorkból és Los Angelesből konferált virtuális díjátadó a hétfőn közzétett első adatok alapján nem kötötte le eléggé a nézőket.

Laura Dern és Daniel Kaluuya a 78. Golden Globe-gálánForrás: NBC


A Hollywood Reporter és a Deadline azt írta, hogy az előzetes becslés szerint 5,4 millió amerikai látta a műsort. Ez az adat még nem tükrözi a nyugati parti nézettséget, de a tavalyi előzetes adatokhoz viszonyítva 60 százalékos visszaesést mutat a nézőszámban. Az NBC-közvetítést a Nielsen közvéleménykutató végleges adatai szerint 2020-ban 18,3 millió amerikai látta, ami az előző nyolc év legkisebb nézőszáma volt.
A vasárnapi díjátadó műsorvezetője Tina Fey és Amy Poehler volt. A gála fődíjait A nomádok földje és a Borat utólagos mozifilm vitte el.A műsort a kritikusok sem kímélték: a Variety lustának és céltalannak nevezte a ceremóniát, és mint írta, nem tudta meggyőzni a nézőket, hogy ne kapcsoljanak más csatornára. Az Entertainment Weekly finomabban úgy fogalmazott: a műsor hősies erőfeszítéseket tett, hogy visszaadjon valamit a díjátadó csillogásából, de nem járt mindig sikerrel.