Zack Snyder: Az Igazság Ligája - Reveláció vagy matiné?

Zack Snyder: Az Igazság Ligája
Vágólapra másolva!
Rég volt már olyan film, ami eseményszámba ment volna, köszönhetően a járványhelyzetnek. Bár tény, ha minden a normális kerékvágásban zajlana, Zack Snyder eposzi víziója Az Igazság Ligájá-ról akkor is beszédtémát szolgáltatna, hála a mű körüli hercehurcának. De vajon megérte várni rá?
Vágólapra másolva!

A történet természetesen nem változott: Batman (Ben Affleck) szuperhumánokat toboroz, mert úgy hiszi, veszélyben van a bolygó. A fenyegetés pedig meg is érkezik Steppenwolf (Ciarán Hinds) képében, aki három elpusztíthatatlan „Anya dobozt" keres, melyek segítségével megidézheti mentorát, a hatalmas Darkseidot. Ehhez persze hőseinknek is lesz egy-két szava.

Zack Snyder: Az Igazság Ligája Forrás: Warner/HBO


Aki nem ismerné, annak röviden vázolnám Az Igazság Ligája viszontagságos megszületését. A Warner és Zack Snyder rendező nézeteltérései csak a jéghegy csúcsa, erre jött a rendező lányának tragikus halála, melynek okán abbahagyta a munkálatokat, helyette pedig Joss Whedonnak kellett befejeznie egy félkész produkciót. Az eredmény így sem lett tragikus, de láthatóan a megfelelési kényszer súlya alatt roskadozó stúdiótól, illetve a teljes más stílust képviselő Whedontól csak a tűzoltásra futotta.

A rajongók követelték a Snyder cut, azaz a Snyder vágás bemutatását, s az alkotók végül csak beleálltak a dologba.

Plusz 70 millió dollár, utóforgatások, de megérkezett az a verzió, amit elviekben eredetileg is bemutattak volna. Ez ott hibádzik, hogy az alkotás 4 órás, ezt pedig soha, egyetlen stúdió nem vállalná egy szuperhősfilm esetében. Mindenesetre a tényen nem változtat: a rendező kiélhette magát, hogy a saját szájíze szerint mesélje el a történetet. A lényeg a mondat végén található,

Snyder ugyanis továbbra sem tud épkézláb módon történetet mesélni.

Vizuálisan pokoli erős dolgokra képes, meglévő alapanyagból fantasztikus végeredményt tud varázsolni, de önállóan nem igazán megy neki a koherens elbeszélés. Az Igazság Ligája első másfél órája ennek fényében nem kifejezetten erős.

A CGI helyenként egy gagyi rajzfilm színvonalát idézi, minden második jelenet tömve van lassításokkal, melyek egy idő után borzasztóan irritálók, így elnyújtani négy órásra a játékidőt nem nagy kunszt.

A dialógusok sekélyesek és túl sok újdonsággal nem szolgálnak az eddig nem látott szegmensek.

Zack Snyder: Az Igazság Ligája Forrás: Warner/HBO

A Snyder cut lényege pont az lenne, hogy az eredeti változat rohamtempója és felszínes karakterábrázolása után végre jobban megismerjük a szereplőket. Ehhez képest az első harmadban ebből semmit nem kapunk, de szerencsére a rendezőnek időben leesett, hogy nem elég lassítani és a kockákról beszélni a sikerhez. Mivel Batmant és Supermant (Henry Cavill) mindenki ismeri, Wonder Woman (Gal Gadot) és Aquaman (Jason Momoa) pedig már saját filmjeikben tűntek fel, így két hős maradt, akiket tüzetesebben kellett bemutatni.

Cyborg (Ray Fisher) esetében ez remekül működött, az apja révén egy kifejezetten emberi drámai szál mellett, az adottságai is nagyobb teret kaptak és sokkal izgalmasabb alakká vált.

Egyértelműen ő a legnagyobb nyertese Snyder művének. Flash (Ezra Miller) is nagyobb szerephez jut, ám az ő képességeit előszeretettel redukálják le annyira, hogy gyors, holott ennél sokkal többet tud. A végső csatánál lehetősége nyílik ezt fitogtatni, kár, hogy ilyen későn, illetve csak egy jelenet erejéig.

Ami már a mozikba került változatban is működött, s itt talán még jobb látni, az a csapat dinamikája. Valahogy szimpatikusak ezek az arcok és jól működnek együtt. Szuper érzés nézni már csak az előkészületeket, ismerkedést, majd a liga tényleges megalakulását.

A sötétebb tónus, a helyenként brutálisabb akciók tovább emelik az élményt, ilyenkor van igazán elemében a direktor.

Az epilógus, kvázi egy 20 perces stáblista utáni jelentnek felel meg, tele cameokkal, melyek közt van remek, illetve felesleges is. Ironikus, hogy Snyder verziója elviekben csak egy filmet jelent, mégis olyan a befejezés, mintha minimum egy trilógiával számoltak volna.

Hogy ennyi viszontagság után volt-e értelme kiadni ezt a változatot? Nos, igen és nem. Célszerű lett volna a két órás mozis, illetve a négy órás jelenlegi formátum helyett egy köztes, kevesebb lassítással operáló, három órás verziót kiadni, mely mind a karaktereket, mind a konfliktusokat méltón kezeli. A Snyder cut számos sebből vérzik, bőven megvannak a hibái,

de a rajongóknak valószínűleg tetszeni fog a végeredmény.

Sokkal előrébb nem vagyunk tőle, de nem bántam, hogy megnéztem, sőt végig lekötött, egyszeri szórakozásnak abszolút rendben volt, de akit eddig is a hideg rázott a rendező stílusától, az nem most fogja megkedvelni. A gigászi csata után pedig végre mindkét fél megpihenhet, és talán tiszta lappal indulhatunk.