Chloé Zhao A nomádok földje című amerikai roadmovie-ja kapta szerdán a legjobb film díját az Amerikai Producerek Céhétől (PGA).

A producercéh 32. alkalommal adta át díjait. A nomádok földje, amely a gazdasági recesszió idején Amerika nyugati részén vándorló, lakókocsiban és furgonokban élő emberek világát mutatja be egy megözvegyült nő (Francis McDormand) történetén keresztül, a második olyan alkotás, amelyet nő rendezett és elvitte a producerek fődíját. Az első Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmje volt 2010-ben.
A nomádok földje az idei filmes díjszezonban már számos trófeát begyűjtött, köztük a Golden Globe-díjat is. Zhaót rendezőként is esélyesnek tartják az Oscar-díjra, amelyet április 25-én adnak át Los Angelesben.

A nomádok földje című film kevesebb mint 5 millió dolláros (1,5 milliárd forintos) költségvetésből készült számos amatőr szereplővel. Peter Spears, a film producere a díjat megköszönve kiemelte, hogy egy olyan évben, amikor a pandémia miatt az emberek élete ennyire elszigeteltté vált, különösen örült annak, hogy egy olyan produkción dolgozhatott, ami "a közösségről és arról beszél, hogy mi köt össze minket".
Az elmúlt 11 évben, mióta az amerikai filmakadémia kibővítette az Oscarra jelölhető filmek számát, a producercéh és a filmakadémia nyolc alkalommal díjazta ugyanazt a produkciót a legjobb film kategóriában.
A PGA a legjobb animációs film díját idén a Lelki ismeretek című Pixar-produkciónak ítélte oda, a dokumentumfilmek közül pedig a Tanítóm, a polip című alkotást díjazták.
A PGA díjátadó ceremóniáját idén a pandémia miatt virtuálisan rendezték meg.