Újra megnyílik Oroszország legrégebbi, 111 éves mozija

Vágólapra másolva!
Florian Zeller francia író és rendező Az apa című filmjének vetítésével nyílik meg újra pénteken este hét évig tartó felújítás után Oroszország legrégebbi, 111 éves állandó filmszínháza, a moszkvai Hudozsesztvennij (Művész) mozi.
Vágólapra másolva!

Az Albert Broks német származású vállalkozó által alapított épület falai között megfordult hajdanán Lev Tolsztoj, Szergej Jeszenyin, valamint az orosz és a szovjet kultúra számos más nagyja is.

1926-ban itt volt a bemutatója Szergej Eisenstein Patyomkin páncélos című alkotásának, az 1930-as években pedig itt vetítették az első szovjet hangos- és színes filmeket.


Az eredetileg kétszintes, Nyikolaj Blagovescsenszkij építész által kifejezetten filmvetítéshez tervezett, eklektikus stílusú épületet 1909-ben adták át a közönségnek. A mozit 1912-1913-ban Fjodor Sehtel elképzeléseinek megfelelően átalakították, a nyolcvanas években elvégezett általános felújítás idején jelentősen megváltoztatták a belső elrendezést.

Forrás: The Moscow Times


A 2014-ben elkezdődött, a műemléképület megőrzését és a legkorszerűbb műszaki megoldásokat ötvöző átépítés folyamán az egyik legnehezebb feladat az eredeti külső helyreállítása, az 1960-as években eltávolított dekorációs elemek rekonstrukciója volt. Az eredeti magasság megmaradt, ám az épületszárnyak kibővítése és újratervezése révén háromszintessé vált.

Az épület Héliosz nap- és Szeléné holdistenség domborműjével ékesített homlokzatát Sehtel eredeti tervrajzai és archív felvételek alapján alkották újra.

A be- és kijárat táblái a forradalom előtti helyesírás szerint készültek el, és a főbejárat fölé kitették az eredeti "elektroszínház" feliratot. Helyükre kerültek a történelmi lámpások, az új belső térben a modern és történelmi elemek a kivitelezők szándékai szerint organikusan alkalmazkodnak az épület általános stílusához.

Az Arbatszkaja téren, a védelmi minisztérium tőszomszédságában felújított filmszínházban, amely a legrégebbiek közé tartozik az egész világon, négy nézőtermet alakítottak ki: egy 474 férőhelyeset, két 47 férőhelyeset és egy 21 férőhelyes kamaratermet. Az utóbbi kivételével mindegyikben külön helyek állnak rendelkezésre a mozgáskorlátozottak részére.

Sztasz Tirkin neves filmkritikus, műsorigazgató szerint a patinás filmszínházban kizárólag művészi igényű alkotásokat vetítenek, kasszasikereket nem.

- mondta az igazgató a péntek esti megnyitó előtt.

A közönség a filmek mellett egy étterem és a fő előtérben berendezett bár kínálatából is válogathat, sőt a mozi belső kialakítása lehetővé teszi koncertek, közönségtalálkozók és kiállítások megrendezését, és helyet kap benne egy kulturális témákkal foglalkozó könyvtár is. A filmszínház fesztiválmoziként is működik majd, az április 23-tól 29-ig tartó Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál részeként például itt tűznek majd műsorra néhány produkciót.

A felújított moziban a nézők reggel 9-től hajnali 3-ig nézhetnek filmeket, köztük sok külföldit, amelyet eredeti nyelven, orosz feliratozással vetítenek.


A francia rendező műve után másodikként, szombaton Eisenstein klasszikusát vetítik, amelynek 95 éve volt ugyanitt a premierje, de az akkori bemutatótól eltérően most cenzurázatlanul látható. Az első film, amelyet 1909. november 11-én láthatott 400 néző a moziban, ugyancsak egy francia filmdráma volt, a Georgette, Maurice de Féraudy alkotása.

Az orosz fővárosban nyitva tarthatnak a mozik, de csak 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek a koronavírus-járvány miatt.