Orson Welles 1942-es klasszikusa, Az Ambersonok tündöklése és bukása című film eredeti kópiájának felkutatására indul útnak idén ősszel Brazíliába egy amerikai dokumentumfilmes stáb.

Joshua Grossberg rendező és csapata szeptemberben utazik a dél-amerikai országba és kutatásukról dokumentumfilm is készül.
A sikertelen próbavetítéseket követően az RKO stúdió kivette Welles kezéből Az Ambersonok tündöklése és bukásá-t. A filmből kivágtak 43 percet és számos jelenetét, köztük az utolsót is, újraforgatták.

Orson WellesForrás: Collection Christophel/© RKO Radio Pictures/Rko Radio Pictures


"Az eredeti, kivágott felvételeket beolvasztották nitráttartalmuk miatt a második világháborúban" - írta közleményében a filmes stáb, hozzátéve, hogy a régi világ eltűnését bemutató alkotás még megcsonkított változatában is klasszikusnak számít.
Grossberg reményei szerint az eredeti változat egy kópiája Wellesnél maradhatott, amikor a rendező Brazíliába indult forgatni következő projektjét, az It's All True-t.Egy brazíliai filmarchívum munkatársa az 1990-es években azt mesélte Grossbergnek, hogy 30 évvel korábban látta az eredeti, 131 perces változatot őrző fémdobozokat.