Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben, a nagyszerű francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux igazgató a France Inter francia közrádióban.

A francia rendező kilenc év után tér vissza a fesztiválra, előző filmje, a Holy Motors is a fesztiválon mutatkozott be. Különdíjat kapott, egyébként is, sokak szerint remekműről volt szó. Aki látta, a film végét, az autók álomszerű tisztelgését a halál előtt nehezen felejti.
Az Annette-t - tehát a legújabb filmjét - a hivatalos válogatás versenyprogramjában mutatják be.A film főszereplője egy szerelmespár, a humorista Henry és a világhírű énekesnő Ann, akiknek életét teljesen felborítja lányuk, Annette születése. A film az amerikai Sparks art-pop duó ötlete alapján készült, a film zenéjét is ők szerezték.

Adam Driver és Marion Cotillard az Annette-benForrás: Cannes


"A vizionárius és rejtélyes Leos Carax alkotta meg az elmúlt 35 év francia filmjeinek néhány legszebb jelenetét, alkotásaiban a rendezése eredetiségét bizonyította. A végeláthatatlan képzelőerő költői mestereként, a francia mozi fenegyerekeként felrúgja a szokásokat és a műfaji határokat, és egy víziókkal és fantomokkal teli világot alkot meg" - írta közleményében a fesztivál a rendezőről.

 

Leos Carax minden filmje esemény. Ez utóbbi minden ígéretét beváltja. Az Annette a remélt ajándék a mozi, a zene, és a kultúra szerelmeseinek, mindazoknak, akik annyira hiányoztak nekünk egy éve  

- írták a fesztivál szervezői.

Leos Carax kevés filmet rendezett, de valamennyi jelentős kulturális esemény Franciaországban. A Boy Meets Girl volt az első filmje a nyolcvanas években, utána jön a Rossz vér, ebben Michel Piccoli volt a főszereplő, majd a kilencvenes évek elején a francia filmművészet egyik legdrágább filmje, a Pont Neuf szerelmesei. Juliette Binoche és Denis Lavant főszereplésével máig is nézett, klasszikus alkotás lett. Következő filmje, a Pola X kevésbé volt sikeres, bár Catherine Deneuve is játszott benne.

A hagyományosan májusban tartott cannes-i fesztivált idén júliusra halasztották. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy a kijelölt időpontban, július 6. és 17. között megrendezzék, az egy év után a filmes világ legjelentősebb eseménye lehet, miután az elmúlt hónapokban a legjelentősebb filmfesztiválokat csak interneten tudták megtartani.
Thierry Frémaux szerint a hivatalos válogatás programjaiba meghívott filmek listáját május 27-én teszi közzé a fesztivál.