Nácik elől menekülő norvég gyerekek nyerték az EFA Fiatal Közönség Díját

Vágólapra másolva!
Az Át a határon című film nyerte az idei European Film Academy (EFA) Fiatal Közönség Díjat. Az elismerést 38 ország 3600 fiatal nézője ítélte oda a norvég Johanne Helgeland filmjének - közölte az Európai Filmakadémia.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány miatt a fiatal nézők a Young Audience Award (YAA) honlapján online tekinthették meg a jelölt filmeket. Az ezt követő viták és a szavazás is virtuálisan zajlott - olvasható a közleményben. A jelölteket idén is kétlépcsős eljárásban választották ki: először egy nemzetközi bizottság jelölt 8 filmet a legfrissebb európai termésből, majd a Fiatalok Közönségdíja program egykori, 13-14 éves résztvevőiből álló zsűri választotta ki a végső versenybe kerülő hármat.

Az Át a határon mellett a Matteo Garrone rendezte Pinokkió és a Tomm Moore és Ross Stewart rendezte Farkasjárók című került a döntőbe.


Mint írják, a félórás díjátadó ünnepséget ezúttal is a korábbi zsűritag, Ivana Noa vezette, és a ceremónia élőben követhető volt a yaa.europeanfilmawards.eu honlapon, ahol a későbbiekben is megtekinthető.


Johanne Helgeland rendező köszönetet mondott az Európai Filmakadémiának, a fiatal nézőknek, valamint a film valamennyi munkatársának. Egyúttal gratulált a többi jelöltnek, majd hozzátette:

Az EFA Fiatal Közönség Díjat az Európai Filmakadémia és az EFA Productions közösen szervezi a Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) támogatásával. A helyi eseményeket a nemzeti partnerek valósítják meg - áll az összegzésben.