Több mint nézőinek felét elvesztette a Los Angeles-i Oscar-díjátadó gála a tavalyihoz képest: a helyi idő szerint vasárnap este élőben közvetített műsort alig tízmillióan nézték az Amerikai Egyesült Államokban.

A Variety.com filmes szaklap a Nielsen közvéleménykutató előzetes adatai alapján számolt be a gála nézettségéről. Az összehasonlítás szerint tavaly 23,6 millióan követték az eseményt a tévében, idén viszont csak 9,85 millió nézője volt. Ez 58 százalékos visszaesést jelent.
Az Oscar-gála a Super Bowl sportesemény után hagyományosan az év egyik legnézettebb showműsora az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvány alatt azonban sok díjátadó műsor nézettsége csökkent. A Grammy-díjátadó nézőinek száma március közepén 51 százalékkal esett vissza, a február végi Golden Globe-díjátadóé pedig 62 százalékkal.

A kínai származású amerikai Chloe Zhao kezében a legjobb rendezőnek járó díjjal a 93. Oscar-díjátadó gálán.Forrás: MTI/EPA/Pool/Chris Pizzello


A 93. Oscar-gálát a pandémia miatt közönség nélkül, bensőségesebb környezetből, két fő helyszínről, a történelmi Los Angeles-i Union Station pályaudvarról és a Dolby Színházból közvetítették kevesebb mint 200 vendéggel. A hagyományos ceremóniákat korábban a Dolby Színházban tartották több mint 3000 fős közönség részvételével.
A vasárnapi díjátadón Chloé Zhao A nomádok földje című road-movie-ja három fő kategóriában is győzött: elvitte a legjobb film trófeáját, Zhao megkapta a legjobb rendező díját, a főszerepet alakító Frances McDormand pedig a legjobb színésznő-kategória díját vehette át.
A közvélemény-kutatási adatok azt mutatták, hogy a legjobb film díjára jelölt filmeket idén kevéssé ismerte a közönség. Az év legnagyobb részében a mozik a járvány miatt zárva voltak. 1998-ban, amikor a kasszasiker Titanic 11 Oscar-díjat nyert, az Oscar-gálára 55 millió néző volt kíváncsi.