A Berlinale júniusra tervezett programját kizárólag szabad téren rendezik meg a pandémia miatt - jelentették be a fesztivál szervezői. A fesztivál márciusi kiadásában a Természetes fény című magyar film rendezője, Nagy Dénes elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét.

A fesztivál rendezésében a szervezők szorosan együttműködnek a hatóságokkal. A közönségnek valószínűleg koronavírusteszten is át kell esnie a részvételhez.
A világ legnagyobb filmfesztiváljai közé tartozó Berlinale idén nem tarthatta meg a hagyományos mustrát a pandémia miatt. Helyette márciusban egy online ágazati eseményt tartottak, a fesztiválra meghívott versenyfilmeket is nézők nélkül vetítették. Június 9. és 20. között azonban már közönségfesztivállal akarták kárpótolni a nézőket.

Szabó Ferenc a Természetes fény-benForrás: Dobos Tamás


Berlin mozijai viszont egyelőre még zárva vannak és a városban éjszaka kijárási tilalom van életben a járvány miatt.
A fesztivál nyári kiadásával kapcsolatban május elején akarják tájékoztatni a közönséget - közölték a szervezők hangsúlyozva, hogy az egészségügyi megfontolásokat tartják továbbra is a legfontosabbnak. A júniusi időpont elhalasztása vagy egy online fesztivál szervezése nem szerepel a szervezők tervei között.