A 2021-es Oscar-gála legmeglepőbb momentuma a díjak hagyományos sorrendjének elhagyása volt: eddig a technikai díjakat követően adták át a legfontosabb elismeréseket, végül a legjobb film díjával, idén viszont felborították a szokásos kronológiát.

Utoljára például a legjobb színésznek járó díjat adták át, ráadásul itt érkezett a gála egyetlen komolyabb, a filmrajongókat sokkoló meglepetése: hogy a legnagyobb esélyesnek tartott, tavaly nyáron 43 évesen meghalt Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) helyett Anthony Hopkins (Az apa) nyerte a díjat, 83 évesen rekordot döntve minden idők legidősebb férfi színészi fődíjasaként. 

Steven SoderberghForrás: AFP/Frederic J. Brown

A gála egyik producere, Steven Soderbergh Oscar-díjas rendező (Traffic) egy interjúban elmagyarázta a furcsa kronológia okait:

Eredetileg is meg akartuk variálni a sorrendet, hogy meglepjük a közönséget. Aztán amikor megérkeztek a jelölések, esélyes volt, hogy Chadwick kapja a színészi díjat, amit az özvegye fog átvenni. Úgy éreztük, ez után már nem lehetne mit mondani, itt kell befejezni.