Májusban is heti két filmmel bővül az első magyar streamingszolgáltatás, a FILMIO kínálata. Minden héten egy kortárs alkotás és egy klasszikus várja az előfizetőket. 

Május 6-án debütált a Mesék a zárkából és az Ők ketten: előbbi Visky Ábel tavaly bemutatott, első egész estés dokumentumfilmje, amiben olyan apák mesélnek nekünk, akiket börtönrácsok választanak el a családjuktól. Mesét írnak, főszerepben a gyermekükkel, akik egy-egy mesehőst személyesítenek meg. 

Utóbbi Mészáros Márta 1977-es rendezése, aminek története két házasságra épül, amik szorosan hatnak egymásra, de nagyon is különböznek. Vlady Marina alakításában Máriát ismerhetjük meg, aki egy munkásszállás vezetője, hétvégén találkozik csak elfoglalt kutató férjével és felnőtt gyermekeivel.  Júlia (Monori Lili), akkor toppan be az életébe, amikor beköltöznek gyermekeivel a munkásszállásra, mert az az alkoholista férje elől menekül.

 

Május 13-án érkezik a platformra az 1974-es Hószakadás Kósa Ferenctől, amiben 1944 nyarán Csorba Marci (Szabó Imre) a honvéd gyilkosság árán kivívott jutalomszabadságát szökésre használja fel. Ugyanezen a napon debütál a Guerilla Kárpáti György Mór rendezésében, amiben  

1849-ben, a világosi fegyverletétel után járunk. A történetben két testvér harcát láthatjuk egymással. Barnabás (Váradi Gergely) megszökött a sorozás elől, és helyette az öccse vonult be. 

 

Egy hétre rá, május 20-án debütál az Álommásolatok című 1977-es kísérleti film Erdély Miklóstól, amiben a szereplők az álmaikról mesélnek, melyeket a film rekonstruál. Szintén 20-án érkezik az Ernelláék Farkaséknál, melyben  

Skóciából hazaállítva az éjszaka közepén váratlanul betoppannak Ernelláék a Farkas családnál, akik kénytelenek őket befogadni. 

 

27-én a heti klasszikus az 1987-es Szeleburdi vakáció Palásthy György rendezésében, melyben  

a Faragó család pénzhiány miatt a nyáron nem tud nyaralni menni, ugyan a gyerekeket el tudnák küldeni, de ők nem akarnak a szülők (Benedek Miklós és Kiss Mari) nélkül elmenni. A szülők alkalmai munkákat keresnek, hogy minél előbb egy kis bevételhez juthassanak, így ismerkednek meg a csodálatos Turay Ida által játszott Dédikével, aki felajánlja a néhai férje hajóját, ami a Dunán vesztegel, amit csupán meg kell találniuk és felújítaniuk.

A 27-én érkező kortárs alkotás pedig 2013-as A legyőzhetetlenek Madarász Istitől, amiben  

egy fiatalokból álló baráti társaság rafting túrára indul. Kalandok érik őket, szerelembe esnek, szorosabbra fonódik a barátságuk, de mindezek ellenére a túra közben egymást érik a sorscsapások.