Újra forgat a Saul fia Oscar-díjas rendezője

Saul fia, oscar, Nemes Jeles László
HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 28: Director Laszlo Nemes, winner for Best Foreign Language Film, Hungary, for 'Son of Saul,' poses in the press room at the 88th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on February 28, 2016 in Hollywood, California. (Photo by Dan MacMedan/WireImage)
Vágólapra másolva!
Nemes Jeles László új alkotását, a 2010-es évek fiataljairól szóló generációs mozifilmet és Csongor és Tünde animációfeldolgozást támogat a Nemzeti Filmintézet. A Filmszakmai Döntőbizottság a nehéz helyzetbe került moziüzemeltetői szektor támogatására 610 millió forintot szavazott meg, biztosítva ezzel 80 mozi és vetítőhely újraindulását.
Vágólapra másolva!

Nemes Jeles László nemzetközi koprodukcióban, Az árva címmel készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság.

A film a Laokoon Filmgroup gyártásában, az Oscar-díjas Saul fiá-t is jegyző producerek, Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit vezetésével készül.

Nemes Jeles László Forrás: Getty Images/WireImage/Dan MacMedan

Napjaink húszas-harmincas korosztályát foglalkoztató témákról – párkapcsolati kihívások, szülővé válás és otthonkeresés – nyáron kezd forogni Együtt kezdtük címmel, a Filmintézet 392 millió forintos támogatásával mozifilm, Kerékgyártó Yvonne (Free Entry, 2014) rendezésében.

„Akár bevallja magának, akár nem, az ember életét alapvetően meghatározzák a középiskolában eltöltött évek. Előbb vagy utóbb, mindenki mérlegre teszi a kamaszkorában tett ígéreteket, csendben megkérdezi magától, mi lett volna ha..." – vallják az alkotók. A film operatőre Babos Tamás, a látványtervező Valcz Gábor, a vágó Duszka Péter. A forgatókönyvet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István jegyzi, társforgatókönyvíróként Maruszki Balázs segítette a munkát. A Romwalter Judit és Pék Csaba producerek vezetésével készülő új magyar film bemutatóját 2022 őszére tervezik, a szereplők kiválasztása már elkezdődött. A tervek szerint egy vibrálóan tehetséges, fiatal színészgenerációt ismerhetünk meg majd a filmben.

Vörösmarty Mihály halhatatlan költeményéből, a Csongor és Tündéből Henrik Irén, Dargay Attila animációs legenda alkotótársa részvételével készül mozifilm.

„Úgy érzem, hiányt pótlunk, és nem félek a nagy szótól, kultúrmissziót töltünk be, amikor a film elkészítésével milliók számára tesszük elérhetővé Vörösmarty nem túl könnyen érthető és élvezhető, gazdag szimbolikájú remekművét. Az animációs film eszköztára végtelenül gazdag, a műhöz méltó megvalósításra nyílik most lehetőségünk." – összegezte a 80-as években Dargay Attila és még halála előtt is azt nyilatkozta: „reménykedem, hátha egyszer ez az álmom is valóra válik". A sikeres nemzetközi alkotásokat is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában, Temple Réka producer vezetésével készülő Csongor és Tünde-feldolgozás egyszerre kívánja megismertetni Vörösmarty művét a 21. századi közönséggel és tisztelegni Dargay fantasztikus öröksége, képes univerzumának karakterei előtt.

A hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt (Lengemesék, Salamon király kalandjai).


A Csongor és Tünde a Filmintézet 570 millió forintos támogatásával készül Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, és a tervek szerint 2024 őszén lesz látható a mozikban.

A világjárvány hatásai miatt nehéz helyzetbe került hazai mozi- és vetítőhely-üzemeltetőket a Nemzeti Filmintézet a tavalyi 300 millió forintos keretösszegű támogatást követően újabb 610 millió forinttal támogatja. 80 fővárosi és vidéki vetítőhely újraindulását teszi lehetővé a támogatás.