Nyári szabadtéri különkiadással és a magyar díjazottak részvételével folytatódik a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale).

A Berlinale Summer Special (Berlinale nyári különkiadás) nevű rendezvénysorozat révén a német főváros filmszemléje a koronavírus-világjárvány ellenére az idén is közönségfesztivál marad. A Berlinale hagyományos, év eleji időpontjában csak a szakmai programokat tartották meg, a járvány miatt online formátumban, és a zsűrik elbírálták a szemlére meghívott alkotásokat.
A nyári különkiadáson az összes szekció csaknem valamennyi filmjét bemutatják, 126 munkát láthat a közönség. Június 20-ig több száz vetítést tartanak kertmozikban és egy sor különleges helyszínen, például a charlottenburgi kastély parkjában és a Múzeumszigeten.

Berlin, 2021. június 10. Michael Müller berlini polgármester beszél a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) Summer Special nevű rendezvénysorozatának megnyitóján a Múzeum-szigeten 2021. június 9-én.Forrás: MTI/EPA/Getty Images/Andreas Rentz


A fesztivál hagyományos díjait már odaítélték, de izgalom így is marad - mondta Carlo Chatrian művészeti igazgató az idei Berlinale egy másik különlegességéről, a közönségdíjról, amelyet a versenyfilmek szekciójában, valamint a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban is kiosztanak majd a nézők szavazatai alapján. "A nyári Berlinalén a közönség a zsűri" - mondta a művészeti igazgató a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak, a díj társalapítójának.
A szerda késő esti nyitógálán a fesztivál fő támogatóit - a szövetségi kormányt és a tartományi rangú főváros kormányát - képviselő politikusok beszédei után a The Mauritanian című filmet vetítették. A többi között Az utolsó skót király című munkájáról ismert skót rendező, Kevin Macdonald új alkotása a Berlinale hagyományaihoz illeszkedve egy társadalmi-politikai ügyet tárgyal, az Egyesült Államok guantanamói fogolytábora körüli visszásságokat dolgozza fel egy 14 évig fogva tartott rab igaz története alapján.
A film leghíresebb szereplője Jodie Foster és Benedict Cumberbatch, akik a rendezővel együtt videóüzenetben köszöntötték a gála résztvevőit. Több mint háromszáz alkotó viszont személyesen is megjelenik majd filmjük valamely vetítésén, és díjátadó ünnepségeket is tartanak majd.
A magyar művészek közül Berlinbe várják a két versenyfilm stábjának több tagját, köztük Nagy Dénest, aki Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét, és Kizlinger Lillát, aki a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával.
A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljai közé tartozik, vetítéseire rendre nagyjából 300 ezer jegyet értékesítenek. A nyári különkiadáson viszont csak 60 ezer néző vehet részt, mert csak így lehet betartani a járvány miatti előírásokat, például a társas távolságtartás szabályát. A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8,7 milliárd forint), fő finanszírozója a szövetségi kormány.