Az 50 éves Kecskemétfilm munkáiból is látható lesz válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) augusztus 11. és 15. között.

A vetítési programban szerepel egyebek mellett a Mesék Mátyás királyról, a Mondák a magyar történelemből, a Cigánymesék, a Leo és Fred, a Vízipók-csodapók és a Világlátott egérke.
Az 50. évforduló alkalmából szabadtéri kiállítás is nyílik a Kecskeméti Rajzfilmstúdió 50 évének történetéről, valamint bemutatják a stúdió születésnapja alkalmából megjelent kiadványokat - közölték a szervezők. Mint írják, a közelmúltban elkészültek a Toldi-epizódok, a Kecskemétfilm jövőbeli tervei között pedig szerepel a Kecskeméti Neumann János Egyetemen animátorképzést indítani a MOME közreműködésével, valamint létrehozni a Magyar Animáció Háza Múzeumot Kecskeméten.

Jankovics MarcellForrás: MTI/Balogh Zoltán


A Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója 1971 nyarán alakult meg Kecskeméten az idén 80 éves Mikulás Ferenc irányításával, aki azóta is a stúdió vezetője. Az első rajzfilmszéria, amelyhez a stúdió tervezéssel és részfeladatok elvégzésével járult hozzá, az Egér a Marson volt 1975-ben. A kecskemétiek első nagy sikere a Szabó Szabolcs rendezte Vizipók-csodapók sorozat volt, melyet 46 ország vásárolt meg. A legendás sorozatból 1983-ban mozifilmváltozat is készült, ami 2019-ben digitálisan felújítva ismét a mozikba került.
A Kecskemétfilm következő nagy sikere a Magyar népmesék több évada volt, melynek gyártása Jankovics Marcell vezetésével 1977-ben kezdődött. A sorozatot - amelyet időközben hungarikummá nyilvánítottak - a világhálón azóta 170 országból 134 millióan látták.
A Mesék Mátyás királyról című sorozat 1985-ben készült el, majd az egész estés film, 1987-ben pedig a stúdió felkérésére Jankovics Marcell elkészítette a Mondák a magyar történelemből című szériát. A rendszerváltás után 35 munkatárs privatizálta a stúdiót, és így 1993-ban megalakult a Kecskemétfilm Kft., ahol az ezredforduló után a 3D-s filmek készítése is megkezdődött. Az addigra méltán nagyhírű stúdió számos nemzetközi megbízást is kapott, melyek közül három egész estés film - a spanyol Chico és Rita, az ír Kells titka és a francia-japán Vörös teknős - Oscar-jelölést, a francia Loulou és az elképesztő titok pedig César-díjat kapott.
Mikulás Ferencet és az általa vezetett Kecskemétfilmet 2011-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, és egyedülálló a szakmában, hogy a stúdió kilenc Balázs Béla-díjas munkatárssal büszkélkedhet, akik között rendező, animátor és gyártásvezető is van - tartalmazza a közlemény.