A Szerepcsere és az Amerikából jöttem rendezője kapja az Arany Leopárd-díjat Locarnóban

John Landis 241295 Vertical CAR WAVE ENTERTAINMENT CROWD CELEBRITY
HOLLYWOOD - AUGUST 21: Director John Landis arrives in a convertible for the "Animal House" 25th anniversary DVD release party and parade on Hollywood Boulevard August 21, 2003 in Hollywood, California. The DVD will be released August 26th. (Photo by Carlo Allegri/Getty Images) (Photo by CARLO ALLEGRI / Getty Images North America / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
John Landis amerikai rendező-forgatókönyvíró-színész kapja az Arany Leopárd-életműdíjat az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vágólapra másolva!

Landis augusztus 13-án veheti majd át a trófeát a fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén megrendezett gálán. A rendező életműve előtt tisztelegve három alkotását le is vetítik a mustrán.

A díjátadót követően a Piazza Grande közönsége a rendező 1978-ban bemutatott Party zóna című komédiáját láthatja.

De leghíresebb filmjei közül a Szerepcseré-t is vetítik Eddie Murphyvel, valamint a Harapós nő című akcióvígjátékot is.

John Landis Forrás: Getty Images via AFP


A Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál évente jutalmazza az életműdíjával a filmvilág kiemelkedő alkotóit.

Landis a nyolcvanas és kilencvenes években forgatott vígjátékaival - Party zóna, Blues Brothers, Amerikai vérfarkas - vívta ki magának a kultrendezői státuszt. Michael Jackson annyira kedvelte, hogy őt kérte fel 1983-ban a Thriller című videoklipje rendezésére.


A fesztivál szervezői hétfői közleményükben "valódi géniusznak" nevezték Landist, aki szenvedélyesen szereti a filmet, ellenállhatatlan a humora és kiváló a zenei érzéke. Mint írták, a B-filmek iránti szenvedélyes szeretete és politikai érzéke tette őt az amerikai filmművészet megújulásának legfontosabb filmesévé az 1970-es és az 1990-es évek között.

Az Arany Leopárd-életműdíjat korábban Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Jean-Luc Godard, Werner Herzog, Agnes Varda, és John Waters is megkapta.


A 74. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 4. és 14. között rendezik meg.