John Landis amerikai rendező-forgatókönyvíró-színész kapja az Arany Leopárd-életműdíjat az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Landis augusztus 13-án veheti majd át a trófeát a fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén megrendezett gálán. A rendező életműve előtt tisztelegve három alkotását le is vetítik a mustrán.
A díjátadót követően a Piazza Grande közönsége a rendező 1978-ban bemutatott Party zóna című komédiáját láthatja. De leghíresebb filmjei közül a Szerepcseré-t is vetítik Eddie Murphyvel, valamint a Harapós nő című akcióvígjátékot is.

John LandisForrás: Getty Images via AFP


A Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál évente jutalmazza az életműdíjával a filmvilág kiemelkedő alkotóit.
Landis a nyolcvanas és kilencvenes években forgatott vígjátékaival - Party zóna, Blues Brothers, Amerikai vérfarkas - vívta ki magának a kultrendezői státuszt. Michael Jackson annyira kedvelte, hogy őt kérte fel 1983-ban a Thriller című videoklipje rendezésére.
A fesztivál szervezői hétfői közleményükben "valódi géniusznak" nevezték Landist, aki szenvedélyesen szereti a filmet, ellenállhatatlan a humora és kiváló a zenei érzéke. Mint írták, a B-filmek iránti szenvedélyes szeretete és politikai érzéke tette őt az amerikai filmművészet megújulásának legfontosabb filmesévé az 1970-es és az 1990-es évek között.
Az Arany Leopárd-életműdíjat korábban Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Jean-Luc Godard, Werner Herzog, Agnes Varda, és John Waters is megkapta.
A 74. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 4. és 14. között rendezik meg.