A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvényén közel 90 magyar filmet vetítenek, köztük számos klasszikust is. 

Június 23-26. között Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek. Szerdán az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. A romantikus vígjátékában többek között olyan színészeket láthat a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

Június 24-én 21 órakor lesz Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben a Toxikomá-ról és a drogfüggésről. Aznap 21:30-kor Balatonfüreden a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének premierjét, 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt, hazánkban most először láthatják a nézők Nagy Dénes Ezüst medve-díjas Természetes fény című alkotását, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal, 20 órakor pedig a veszprémi Hangvillában debütál Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka debütál, ahol az alkotók is jelen lesznek, majd Freakin' Disco koncert az Expresszóban.

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre a János vitéz-zel. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tisztelegnek, az 50 éves Szindbád-ot pedig - melynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve születtek - a felújított kópia vetítésével és gasztro-programmal ünneplik meg.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni: www.mozgokepfesztival.hu.