A filmvetítések mellett változatos szakmai programokkal várja az érdeklődőket az első Magyar Mozgókép Fesztivál. Három kerekasztal-beszélgetés is lesz: szóba kerülnek a filmforgalmazás jövőjével kapcsolatos kérdések – különös tekintettel a streaming megerősödésére és a pandémia hatására –, majd a koprodukciós filmgyártás gyakorlati problémáit és lehetőségeit vitatják meg a szakemberek, és az utóbbi évek egyik szakmai slágertémája, a fenntartható filmgyártás is szóba kerül. Vendégül látjuk a 75 éves Bereményi Gézát is, nagy filmjeiről, dalszövegeiről, Cseh Tamással való kapcsolatáról és tavaly megjelent önéletrajzi könyvéről Can Togay kérdezi majd. Felidézzük emellett a Veszprémi Tévétalálkozók történetét vetítés, beszélgetés és kiállítás formájában. A MOME-t, a hazai alkotói és tervezői kultúra egyik legfontosabb intézményét pedig maguk a hallgatók mutatják be.

Június 25-én, délelőtt 11-kor, a balatonfüredi Vaszary Galériában Kanapéforradalom címmel kerekasztal-beszélgetést tartunk a filmforgalmazás változó világáról. Nehéz, és kihívásokkal teli másfél év áll a hazai filmforgalmazás mögött: a mozik többnyire zárva voltak, így sok magyar film a premierig sem jutott el. Az online filmnézés mindennapossá vált – a streamingoldalakon a magyar filmek is népszerűek, így a legjobb pillanatban indult el a Nemzeti Filmintézet saját VOD platformja, a Filmio. Hogyan készül a magyar film a pandémia utáni időszakra? Milyen változásokat hozhat a klasszikus forgalmazási menetrendben a streaming megerősödése? Miben mérhető 2021-ben egy magyar film sikeres szereplése? Többek között erről szól a kerekasztal, amelynek résztvevői: Bálint Péter (Forgalmazók Egyesülete), Böszörményi Gábor (Cinego, Mozinet); Jung Zsuzsanna (Nemzeti Filmintézet, Filmio); Paszternák Ádám (Kreatív Európa Iroda); Ráduly György (Nemzeti Filmintézet, Filmarchívum).

Bereményi GézaForrás: MTI/Balogh Zoltán


Szintén a Vaszary Galéria ad otthont 14 órától a koprodukciós filmgyártásról szóló kerekasztal-beszélgetésnek Egyedül nem megy címmel. A Nemzeti Filmintézet egyik stratégiai célja, hogy serkentse a koprodukciós együttműködést, elsősorban a visegrádi országokkal – Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával. Az elmúlt évben több ilyen alkotás gyártását támogatta az NFI. A kerekasztal-beszélgetés témáit a friss tapasztalatok, valamint az elkövetkezendő időszak kérdései adják: a gyakorlati problémák mellett a közeljövő kihívásairól, lehetőségeiről is szó lesz. Megszólalnak a koprodukciókban érdekelt szakemberek: Krigler Gábor, aki televíziós sorozatokat fejleszt; Petrányi Viktória, aki főként játékfilmeket gyárt; Temple Réka, aki animációs filmekkel foglalkozik, valamint az NFI részéről Bereczki Csaba nemzetközi igazgató.
Június 26-án, délelőtt 11 órától A szomszéd kertje mindig zöldebb? címmel a fenntartható filmgyártás kihívásait vitatják meg a szakemberek. Nem szívesen szembesülünk vele, de a filmipar globálisan az egyik leginkább környezetszennyező iparág. Az utóbbi évek egyik szakmai slágertémája, hogy miként csökkenthető a filmezés ökológiai lábnyoma. Ez nemcsak környezetvédelmi és kulturális törekvés, hanem gazdasági ésszerűség: a korszerűbb eszközökkel dolgozó „zöld" produkciók olcsóbban, hatékonyabban működnek. Mik lehetnek a magyar filmipar környezetvédelmi célkitűzései? Milyen szabályzókkal és ösztönzőkkel segíthetők ezek elő? Milyen változásokra van szükség ahhoz, hogy érdemben zöldebbé tegyük a filmkészítést Magyarországon? Erről beszélgetnek Balika Gergővel, a Midatlantic Films produkciós igazgatójával, Iványi Petra producerrel, valamint Lányi Eszterrel, a Nemzeti Filmintézet képzési igazgatójával.

Június 25-én délután a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas alkotót ünneplik a Vaszary Galériában. A 17:30-kor kezdődő beszélgetés során nagy filmjeiről, dalszövegeiről, Cseh Tamással való kapcsolatáról és tavaly megjelent önéletrajzi könyvéről, a Magyar Copperfieldről is kérdezi majd őt a moderátor, Can Togay.

Június 26-án, 15:30-as kezdéssel a hazai alkotói és tervezői kultúra egyik legfontosabb intézménye, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mutatkozik be a veszprémi Hangvillában a Média Design, illetve Animáció Szak hallgatóinak segítségével. A vizsgamunkák vetítését követően az alkotók – László Lili (Ne menekülj a csókok elől), Kádár Melinda (Forrás és a torony), Hegyi Olivér (Take Me Please) – a momés műhelymunkáról mesélnek.

Június 26-án, 19:30-as kezdéssel a Hangvillában elevenítik fel a veszprémi tévétalálkozók kétévtizedes történetét Molnár György filmrendező és Vörös Hajnalka fő levéltáros segítségével, majd levetítik a Veszprémi Egyetemi Napokról szóló 1973-as Tótágas-t. A Wisinger István közreműködésével készült riportfilmben Nemecz Ernő rektor és Rábl Ákos diákrektor mellett megszólalt a Veszprémi Petőfi Színházban vendégszereplő Latinovits Zoltán is, mint az egyetemi aranygyűrű kitüntetettje.