Van-e élet a halál előtt? - Lelki ismeretek

SOUL (2020) dessin anime animation Horizontal CARTOON
SOUL 2020 de Pete Docter et Kemp Powers COLLECTION CHRISTOPHEL © Walt Disney Pictures - Pixar Animation Studios dessin anime; animation; cartoon (Photo by Walt Disney Pictures - Pixar Ani / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
A Pixar egy újabb csodálatos utazást tett le az asztalra: a Lelki ismeretek egy életre szóló filmélmény, amit ugyan a felnőtt nézői jobban fognak értékelni, mint a fiatalabbak, de a legkisebbek számára is élvezetes lehet. A két Oscar-díjjal is kitüntetett film június 3-tól látható a magyar mozikban.
Vágólapra másolva!

A Pixar tavalyi második egész estés filmje, a Lelki ismeretek teljesen megérdemelten vitte el áprilisban a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, sőt, megkockáztatnám, hogy más alkotásaikhoz hasonlóan a legjobb filmek között is ott lett volna a helye.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Pictures - Pixar Animation Studios/Walt Disney Pictures - Pixar Ani

Másik 2020-as filmükhöz, az Előre-hez hasonlóan ezúttal is az elmúlás tematikáját dolgozzák fel - csak ezúttal nem maradók, hanem a távozók eddig ismeretlen szemszögéből. A Lelki ismeretek-ben Joe Gardner (Jamie Foxx), egy középkorú, kissé megkeseredett New York-i helyettesítő tanár, akinek a zenei karrier nem jött össze, helyette maradt a tanítás. Egy napon aztán két meghatározó esemény is történik vele: állandó zenetanári állást kap az iskolában, majd lehetősége van beugrani egy igazi jazzzenekarba egy igazi fellépésen.

Aztán még a koncert előtt leesik egy nyitva hagyott csatornába és meghal.

- teszi fel a kérdést a Pixar filmje. A mi történik a halál után-kérdést viszont szerencsésen elkerülik, Joe ugyanis nem hajlandó továbblépni, helyette véletlenül arra a helyre kerül, ami az élet előtt van. A Nagy Azelőtt tele van sok-sok ifjú, kiforratlan lélekkel, köztük 22-vel (Tina Fey), aki eddig nem volt hajlandó elkezdeni élni a Földön - pont azt, amire most Joe a leginkább vágyik.

A Lelki ismeretek talán a Pixar eddigi legérettebb filmje.

Valószínűleg minél idősebb a néző, annál jobban élvezi - én legalábbis láttam pár olyan gyereket a nézőtéren, akiket mintha annyira nem kötött le volna le a film. Unatkozni persze senki sem fog: a drámai kezdést ugyanis egy testcserés komédia váltja fel. A film ezen szakasza első látásra kicsit megtöri a varázst, de általa világítja meg az élet pozitív oldalát is. 22 a Földön járva igazán szűz szemmel tapasztalja meg és látja meg a szépséget azokban a hétköznapi eseményekben, amelyek Joe számára már inkább csak nyűgnek számítanak.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Pictures - Pixar Animation Studios/Walt Disney Pictures - Pixar Ani

Mindemellett a film kerüli a témából adódó filozófiai okfejtéseket is. A túlvilágból keveset mutat, Isten mibenlétét sem feszegeti, sokkal inkább arra keresi a választ, hogy az ember mitől önmaga,

mi az a bizonyos szikra, ami ahhoz kell, hogy a lelkek megkezdhessék a földi életet.

Az animáció természetesen ezúttal is gyönyörű, tele kreatív megoldásokkal, különösen a túlvilág picassói ábrázolásában: furcsa formák, kevés részlet, megnyugtató színvilág jellemzi azt a helyet, ahol a lelkek formálódnak. A minden apró részletében kidolgozott New York pedig gyakorlatilag a film egyik főszereplőjévé válik, annyira eleven és élő minden vonása.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Pictures - Pixar Animation Studios/Walt Disney Pictures - Pixar Ani

Természetesen meg kell említenünk az Oscar-díjas zenét is, ami észrevétlenül kúszik be a néző bőre alá. És persze a jazz is. Ha eddig valamiért nem kedveltük, a film végére akkor is hozzánk nő a kiszámíthatatlan és gyönyörú jazz: Joe zeneszeretete nemcsak 22-re, hanem a közönségre is átragad.

A Pixar 23. egész estés filmje a koronavírus-járvány miatt odaát a Disney+-on debütált tavaly karácsonykor, nálunk azonban mozibemutatót kapott.

Ha tehetjük, semmiképpen sem hagyjuk ki ezt a nagyszerű műfaji kavalkádot,

hiszen mindenféle giccs, szájbarágás és közhely nélkül ad át olyan üzeneteket, amelyek mindenki számára megfontolandók.