Meghalt 77 éves korában Jean-Francois Stévenin francia színész-rendező, akinek nevéhez olyan kultfilmek fűződnek, mint a Mischka, a Passe montagne vagy a Doubles messieurs.

Stévenin kórházban halt meg Neuillyben, Párizs közelében kedden. Mint fia, Sagamore Stévenin, aki szintén színész, elmondta: apja keményen küzdött betegségével.
Stévenin 1944-ben született. Egy kubai szakmai gyakorlat alatt szerette meg a mozit. Hazatérve 1968-ban Alain Cavalier asszisztense lett a Szívdobbanás című film forgatásán. Tíz évig dolgozott asszisztensként, és mint felidézte, ezalatt nem is gondolt a színészetre. Egészen addig míg Jacques Rivette Out 1 című filmjében 1971-ben szerepet kapott.

Jean-Francois StéveninForrás: AFP/Martin Bureau


Az 1980-as években Jean-Luc Godard (Passiójáték), Bertrand Blier (A mi történetünk) és Catherine Breillat (Egy kamaszlány) filmjeiben játszott. A Farkasok szövetsége című filmben Vincent Cassel és Samuel Le Bihan oldalán láthatta a közönség.
Mischka című filmje, amelynek forgatókönyvét írta, rendezte és szerepelt is benne, 2002-ben a cannes-i filmfesztiválon aratott sikert, színészi díjat kapott érte. 2018-ban filmrendezői munkásságáért megkapta a Jean Vigo-életműdíjat, amelyet Agnes Varda adott át neki. Négy gyermek édesapja, mindannyian színészek: Sagamore, Robinson, Salomé és Pierre.
Legutóbbi filmje az Elveszett illúziók című Balzac-adaptáció, amelyet Xavier Giannoli rendezett, és szeptemberben mutatják be a Velencei Filmfesztiválon.