Minden idők legnagyobb állami stúdiófejlesztése Fóton

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Filmintézet beruházásaként heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai Fóton minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében. A fóti gyártó bázis kapacitását közel ötszörösére növelő fejlesztés előkészítése másfél éve tart, a finanszírozásáról a hétvégén megjelent kormányhatározatban rendelkeztek.
Vágólapra másolva!

„A magyar mozgóképipar közel 20 ezer szakembernek ad munkát és jelentős gazdasági tényezőként komoly hasznot hoz az országnak. A streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések az elmúlt években folyamatosan növekedtek, és 2017 óta meghaladják az évi 100 milliárd forintot. A hazai filmipar kapacitásának bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi piaci környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi" – összegezte Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

A Kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében megvalósuló, kiemelt jelentőségű fejlesztés célja, hogy a Magyarországon készülő filmek növekvő stúdióigényét kielégítse és a 70-es évek óta működő fóti filmgyártó bázist megújuló energiaforrások bevonásával korszerűsítse.

A stúdiókomplexum bővítése során 4 új filmstúdió épül, melyek összesen további 10.000 m2 hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2.670 m2-nyi stúdiókapacitást, így végül 12.670 m2 áll majd a produkciók rendelkezésére. A fejlesztés fontos minőségi jellemzője, hogy a 4 új műteremből 2-2 összenyitható, így egy egységben 5.000 m2 is rendelkezésre áll, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

Világszínvonalú filmstúdiók épülnek Fóton - látványterv Forrás: NFI

Reprezentatív fogadóépület is épül 40 férőhelyes vetítővel és az új műtermek mellé a produkciók kiszolgálásához 3.000 m2 irodaépülettel, három étterem épülettel, valamint 7.300 m2 raktárkapacitással is bővül a fóti telephely. A beruházás keretében az új építések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is sor kerül.

A 23 hektár területű fóti stúdiókomplexum egyedülálló adottságokkal rendelkezik, könnyen alakítható középkori város szabadtéri díszlet együttese, fegyver-, kellék/berendezés- és jelmeztára mellett a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminator: Sötét végzet forgatásához használt kültéri medencéje is világhírű. Utóbbi a legnagyobb szabadtéri medence az európai kontinensen, a medence körüli tágas térnek köszönhetően akár óriási díszletekbe is bele lehet foglalni, ami jelentősen megkönnyíti a vizes vagy részben víz alatti jelenetek felvételét.

Számtalan magyar film mellett a közelmúltban olyan világszerte népszerű alkotásokat forgattak Fóton, mint a V. Henrik (The King), a Vaják (The Witcher) és Az utolsó királyság (The Last Kingdom).