Minden elemében megújult az SZFE

Vágólapra másolva!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden elemében megújult, felújították az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, technikai fejlesztés indult, sikeres felvételi időszak zajlott - mondta Szarka Gábor, az SZFE kancellárja szerdán sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben tartott eseményen bemutatták a színházi képzések fejlesztésére közbeszerzési eljárás keretében bruttó 407 millió forintból bővített eszközpark több berendezését.

"Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt, de nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét. A mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amelynek keretében további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, stúdiótechnikai berendezések kerülnek az SZFE-hez" - sorolta Szarka Gábor.

Szarka Gábor, az SZFE kancellárja fotó: Talán Csaba

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte:

A színházi képzések a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlanak, a vizsgaelőadások helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza.

Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az SZFE-n, amelyen összesen 463 diák vesz részt a képzésekben. A legnépszerűbb a színészképzés, itt hússzoros túljelentkezés mellett tizennégy hallgatót vettek fel.

"Több hallgatót vettünk fel, mint az a korábbiakban volt. A modellváltás előtti, régi SZFE-ről az események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben passziválódtak a diákok, vagyis nem hagyták abba az iskolát, de a félévük nem aktív, felfüggesztették a képzést valamilyen okból. A ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de felvettünk hozzávetőlegesen harminc oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, kiegészülve a drámainstruktorral és a bábszínésszel" - mondta Szarka Gábor az MTI-nek nyilatkozva.

- fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök kitért arra, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkedik egy nyári akadémia keretén belül. Arról is beszámolt, hogy szeptemberben mesterkurzust tart az SZFE-n a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, 110 színpadelem, 300 négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.