Sex sells, azaz a szex pénzt hoz, szól a mondás, amelynek valóságtartalmát Hollywood filmesei is igyekeztek bizonyítani, szorgosan feldolgozva minden olyan témát, amely közönséget vonzhat a mozikba. Ami a vetkőzős erotikát illeti, bármilyen filmben találkozhatunk sztriptízzel, legyen szó akár a 9 és fél hét vagy az Alkonyattól pirkadatig felejthetetlen erotikus táncairól Kim Basingertől és Salma Hayektől. Készültek azonban filmek az erotikus táncosok (Alul semmi, Magic Mike) és táncosnők világáról is, utóbbiakban pedig olyan gyönyörű színésznők mutatták meg bájaikat, mint Jennifer Lopez, Demi Moore, Jennifer Beals, Daryl Hannah, Elizabeth Berkeley és Gina Gershon.

Flashdance

A máig legsikeresebb film a témában egyben a legvisszafogottabb: Jennifer Beals
nem vetkőzik ugyan, de erotikus táncosnőként dolgozik éjszakánként, amellett, hogy nappal hegesztőmunkás, és balerina szeretne lenni. A legendás "vizes" táncjelenetet is felvonultató film emlékezetes még a Giorgio Moroder szerezte filmzenéjéről és betétdalairól is (pl. Maniac, és az Oscar-díjas Flashdance... What a Feeling). Az erotikus filmekre (9 és 1/2 hét, Végzetes vonzerő, Tisztességtelen ajánlat) specializálódott Adrian Lyne rendezése az 1983-as év harmadik legsikeresebb amerikai filmje volt a kasszáknál, és hétmilliós büdzséjéhez képest világszerte 200 millió dolláros bevételt hozott. Egyik forgatókönyvírója a magyar származású Joe Eszterhas.

Exotica

Atom Egoyan 1994-es művészfilmje a kritikusok kedvence a sztriptízről szóló filmek mezőnyéből: Cannes-ban megkapta a kritikusok FIPRESCI díját,Torontóban pedig a legjobb kanadai mozifilmnek választották. Az erotikus thriller a címszereplő torontói éjszakai klubban játszódik, ahol a gyönyörű Mia Kirshner lejt erotikus táncot az asztalokon egy iskoláslány uniformisában, de senki nem érhet hozzá, még törzsvendége, Bruce Greenwood férfihőse sem. Nem meglepő módon ez a film lett az azóta kétszeres Oscar-jelölt Atom Egoyan karrierjének nagy áttörése a mozikasszáknál.

Showgirls

Paul Verhoeven és Joe Eszterhas az Elemi ösztön kasszasikerét próbálták megismételni ezzel a tabudöntögető és szókimondó 1995-ös szatírával, ami gyakorlatilag a Mindent Éváról című klasszikus karriertörténet új feldolgozása, immár Las Vegas erotikájának kulisszái mögött. Egyfajta anti-Flashdance, felemelkedés helyett erkölcsi romlással, happy end helyett demoralizáló bukással a végén. Elizabeth Berkeley és Gina Gershon Sharon Stone babérjaira törve meztelenkedték végig a filmet, de a film - részben a magas korhatár és a fanyalgó kritikák miatt - saját korában nem volt siker. Napjainkra viszont sokat javult a megítélése.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!