Beválogatták az idei legjobb európai filmek közé a magyar mozikba szeptember 16-án érkező Természetes fény-t. Nagy Dénes második világháborús történetet feldolgozó alkotása az Európai Filmakadémia bizottságának határozata alapján szerepel abban a 40 európai filmet - köztük további két magyar produkciót - magába foglaló válogatásban, amelyből az Akadémia négyezer fős tagsága fogja kiválasztani az ez évi jelölteket. Azt a szűkített mezőnyt, amelyek közt a szavazatok alapján eldől, hogy 2021-ben ki kapja az Európai Filmdíjat (EFA) ebben a kategóriában. Az ünnepélyes átadó gálát ebben az esztendőben december 11-én tartják meg a berlini fesztiválpalotában.

A Természetes fény márciusban, a 71. Berlinálén kezdte meg fesztiválkarrierjét, ahol rögtön a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjjal tüntették ki Nagy Dénest. Azóta a film számos meghívást kapott a világ több fesztiváljára. Vetítették a vilniusi, a moszkvai, a sanghaji mustrákon, illetve kiérdemelte a legjobb film díját a teheráni 38. Fajr Nemzetközi Filmfesztiválon. Októberben többek között a kijevi Molodist versenyprogramjában fogják vetíteni.

Természetes fényForrás: Vertigo/Dobos Tamás

A film a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként az egyik gyalogos honvéd alakulat tagja, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.