Dupla vetítéssel vezették fel a Velencei Filmfesztivált

Velence, 2021. augusztus 31. Serena Rossi olasz színésznő, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nyitó-, és záróünnepségének házigazdája (b) és Alberto Barbera fesztiváligazgató a velencei Lidóra érkezik 2021. augusztus 31-én, egy nappal filmfesztivál kezdete előtt. A filmes seregszemle szeptember 11-ig tart. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
Vágólapra másolva!
Rendkívüli dupla vetítéssel várták a közönséget kedden, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának előestéjén a mustra központjában, a Palazzo del Cinemában.
Vágólapra másolva!

Délután az olasz filmrendező, Andrea Segre filmes naplóját mutatták be. A La Biennale di Venezia: il cinema al tempo del Covid a tavalyi, pandémia miatti korlátozásokkal megrendezett velencei filmmustra kulisszái mögé tekint. Mint Segre elmondta, a rövid filmes naplót nem nevezné filmnek, inkább élőben készített feljegyzéseknek a filmfesztivál és a mozitörténet egy váratlan fejezetéről.

Este Nino Manfredi Csoda olasz módra című 1971-es filmjének felújított kópiájával tiszteleg a fesztivál a színész-rendező előtt születésének századik évfordulója alkalmából.

A fesztivál szerdán kezdődik a Lidón. A szervezők tájékoztatása szerint a pandémia miatti biztonsági intézkedéseket nagyon szigorúan veszik: az akkreditált látogatók és a közönség védelme érdekében ellenőrzik a WHO által jóváhagyott vakcinával való beoltottságot, illetve elkérik annak igazolását, hogy valaki átesett a Covid-19-en, vagy 48 órásnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel rendelkezik. A fesztivál vetítései és rendezvényei csak a fenti igazolások alapján kiállított zöld útlevéllel (Green Pass) látogathatók - írták a mustra honlapján.

Serena Rossi olasz színésznő, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nyitó-, és záróünnepségének házigazdája és Alberto Barbera fesztiváligazgató a velencei Lidóra érkezik 2021. augusztus 31-én, egy nappal filmfesztivál kezdete előtt Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari


Alberto Barbera fesztiváligazgató korábban elmondta, hogy idén 59 ország filmjeit vetítik, az amerikai filmek és sztárok is visszatérnek a mustrára. A versenyprogramban 21 alkotás szerepel, köztük a fesztivált szerdán megnyitó Madres paralelas, a spanyol filmrendező, Perdo Almodóvar filmje Penélope Crúzzal a főszerepben.

A fesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlán-díjért küzdő produkciók között lesz még mások mellett Ana Lily Amirpour fantáziafilmje, a Mona Lisa and the Blood Moon, Maggie Gyllenhaal The Lost Daughter című filmje, Paul Schrader The Card Counter című bűnügyi filmje, Paolo Sorrentino Isten keze című új produkciója és Jane Campion The Power of the Dog című westernje is.


Tavaly Chloé Zhao A nomádok földje című filmje nyerte el az Arany Oroszlán-díjat. Idén a kínai származású rendező a nemzetközi zsűriben foglal helyet, amelynek elnöke az Oscar-díjas dél-koreai rendező, Bong Dzsun Ho lesz.

Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmje ugyancsak Velencében debütál a Filmkritikusok Hete elnevezésű rendezvényen, amely a filmfesztivál független, párhuzamos szekciója.

A magyar rendező alkotása hat további produkcióval szerepel a szekció versenyprogramjában.
A 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 11-én zárul.