Posztumusz életműdíjjal tisztelegnek Jankovics Marcell előtt

Jankovics Marcell, filmrendező, rendezési és grafikái
Jankovics Marcell (1914-2021) Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, író Az ember tragédiája című rajzfilmjének angol nyelvű DVD-kiadását tartja kezében 2011.június 24-én.
Vágólapra másolva!
Életműdíjat kap Tony Gatlif a 17. Cinefesten, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon posztumusz Életműdíjjal tüntetik ki Jankovics Marcellt, az Európai mozi nagykövete-díjat pedig Daniel Olbrychski lengyel színésznek adják - közölték a szervezők.
Vágólapra másolva!

A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif lesz. Az Algírban született rendező emlékezetes filmjei közé tartozik egyebek mellett a Gadjo Dilo, a Transylvania, a Geronimo, az idén Cannes-ban bemutatott Tom Medina és a Latcho Drom. A rendező a CineFest nyitóünnepségén veszi át az elismerést - olvasható a közleményben.

Jankovics Marcell a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotója, Sisyphus című alkotását már 1976-ban Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a Küzdők című filmjét Arany Pálmával tüntették ki Cannes-ban.

Jankovics Marcell rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitéz-t.

További neves alkotásai közé tartozik egyebek mellett a Magyar népmesék, a Fehérlófia, valamint az Ének a csodaszarvasról.

Jankovics Marcell (1914-2021) Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, író Az ember tragédiája című rajzfilmjének angol nyelvű DVD-kiadását tartja kezében 2011. június 24-én Forrás: MTI/Czimbal Gyula


A CineFest a 2021-es Európai mozi nagykövete-díjjal tiszteleg Daniel Olbrychski előtt. A lengyel színész 1965 óta játszik elsősorban lengyel és európai filmekben, de milliók láthatták Angelina Jolie partnereként a Salt ügynök-ben is.

Az Oscar-díjas Andrzej Wajda emblematikus színésze, akinek szinte minden filmjében játszik.

Együttműködésük világszerte emlékezetes alkotásai közé tartoznak többek között A légió, a Minden eladó, valamint a Tájkép csata után című filmalkotások. A CineFesten Andrzej Wajdával közös alkotásuk, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt eposz, Az ígéret földje lesz látható.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagja Kollarik Tamás, Kucsera Tamás Gergely, Nagy Dénes és Tomás Pavlícek, a zsűri elnöke Tony Gatlif.

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 10 és 18. között szervezik.