88 éves korában meghalt az egyetemes filmművészet és színháztörténet egyik legnagyobb művésze, Jean-Paul Belmondo.

Ha van színész, akit egy egész ország, egy egész világ szeretett, az Belmondo volt. 

Ha van színész, aki a legcsodálatosabb művészfilmekben éppoly felejthetetlen volt, mint a legnépszerűbb vígjátékokban, krimikben vagy akciófilmekben, akkor az Belmondo volt.

Az egykori bokszoló, a Nouvelle Vague-tól, a francia új hullámtól jutott el Bebelig, a páratlanul népszerű mozisztárságig.

Kifulladásig és Zsaru vagy csirkefogó, Bolond Pierrot és Borsalino, Mississippi szirénje és A profi. Egy elkényeztetett gyermek utazása és Szabadlábon Velencében. A Nyomorultak és A javíthatatlan.

20 év óta egész Franciaország szinte folyamatosan aggódott az életéért. 2001-ben kapott agyvérzést, ezután nagyon nehezen tudott már mozogni. (Kis híján a színpadon halt meg, miként nagy elődje, Moliére - Belmondót végül meg tudták menteni, meghosszabbították az életét.)

A leghíresebb francia színésziskolába járt, Jean Rochefort és Jean-Pierre Marielle társaként. Nem fejezte be, de igazából neki nem is kellett: néhány év múlva kiderült, hogy az egyik legjobb francia színpadi színész is ő lett. 

1933-ban született, gazdag polgári családban, édesapja ismert szobrász volt. Ő irányította a színészet felé. Miután otthagyta a színiakadémiát, bekerült a Comédie-Francaise-be, játszott A makrancos hölgyben, a César és Cleopatrában, majd az egyik magánszínházban, az Oscar című vígjátékban.

Jean-Paul BelmondoForrás: AFP/Patrick Kovarik

Aztán 1959-ben megkapta a filmtörténet egyik leghíresebb szerepét, a francia új hullámot elindító Godard-remekműben, a Kifulladásig című filmben. Innét pedig elindult egy csodálatos karrier.

Filmjeivel majd külön foglalkozunk, játszott Godard mellett Truffaut, Alain Resnais, Claude Lelouch remekműveiben, játszott Vittorio De Sicánál is, és persze ő volt Alain Delonnal a Borsalino felejthetetlen gengsztere.

Az ötvenes évek félbehagyott színpadi karrierjét a nyolcvanas években folytatta, elképesztő sikerekkel: a Bolha a fülbe kettős szerepe vagy a Kean, a színész címszerepe az egyetemes színháztörténet részévé vált. De akik látták, nem felejtik el, mint Cyrano sem.

2001-es drámai agyvérzése után még egyszer visszatért a filmhez: 2008-ban eljátszotta Vittorio De Sica A sorompók lezáródnak című filmjének új feldolgozását; a beteg, idős ember történetét, aki kutyájával magára marad.

Belmondót közismerten imádták a nők, és ez fordítva is így volt. Első felesége, Élodie Constantin táncosnő volt, három gyerekük született. 1965-ben elváltak, ezután Ursula Andress volt az élettársa, majd a gyönyörű olasz színésznő, Laura Antonelli. A nyolcvanas évek végétől Natty Tardival élt együtt, agyvérzése után összeházasodtak, és egy kislányuk is született. 2008-ban azonban elváltak. Utána Barbara Gandolfival élt együtt - de élete utolsó kilenc évét magányosan és nagyon betegen töltötte a huszadik század egyik legnagyobb művésze.