Robert Downey Jr.

Mielőtt 2008-ban A Vasember-rel a jelenkor egyik legjobban fizetett és legnépszerűbb sztárjává vált, azonban igencsak rögös út vezetett a csúcsra. A független filmes körökben ismert apja már hat éves korában marihuánával kínálta, megalapozva a színész későbbi drogkarrierjét: Bret Eeaston Ellis kultikus regényének, a Nullánál is kevesebb 1987-es mozgóképes adaptációjáról nem sok jót lehet mondani, az azonban tagadhatatlan, hogy Robert Downey Jr. rendkívül hitelesen alakítja a yuppie kábítószerfüggőt. A szakmai elismerésekben már pályája elején is fürdőzött, még a harmincat sem töltette be, amikor Oscarra jelölték a Chaplin címszerepéért, de igencsak emlékezetesen formálta meg a gátlástalan riportert is a Született gyilkosok-ban. A kilencvenes évek második felére azonban elhatalmasodott a szenvedélybetegsége: 1996-ban letartóztatták, amikor ittasan és bedrogozva vezetett egy engedély nélkül tartott lőfegyverrel a kocsijában, nem sokkal később pedig szintén kábítószeres állapotban bement egy idegen családi házba, majd alsógatyára vetkőzve álomba szenderült az ágyon, amelyről kiderült, hogy egy tizenegy éves kisfiúé. Három év próbaidőre ítélték, ezt azonban megszegte, amikor nem jelent meg a kötelező drogteszten, így 1997-ben fél évre börtönbe kellett vonulnia. Nem sokat tanult az esetből: 1999-ben ismét kihagyott egy drogtesztet, ekkor már egy évet kellett rácsok mögött tölteni. Nem is várták vissza tárt karokkal Hollywoodban, sokáig gyakorlatilag hajléktalanként élt, végül a barátnője beajánlotta Shane Black Durr, durr és csók című feketekomédiájának meghallgatására, ahol olyan meggyőző volt, hogy megkapta a szerepet. A filmet látva pedig Jon Favreau rendező egyből tudta: neki kell eljátszania a Vasembert.

Robert Downey Jr.Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alberto E. Rodriguez

Danny Trejo

A vásznon általában tiszteletet parancsoló, szűkszavú, mogorva tekintetű Danny Trejo nem véletlenül formálja meg minden esetben félelmetesen hitelesen a veszélyes bűnözőket. A színész egy mélyszegény mexikói családban nőtt fel, nyolc évesen már rákapott a marihuánára, tizenkét évesen pedig a heroinra is, majd nem sokkal később nem csupán fogyasztotta, de árulta is a drogokat. Huszonöt éves koráig összesen tizenegy évet töltött börtönben vagy nevelőintézetben a dealerkedés mellett fegyveres rablások miatt is. Eleinte a rácsok mögött sem kerülte a baj, miután egy börtönlázadás során kővel fejbe dobta az egyik őrt, majdnem halálra ítélték, ez a pofon azonban jó útra térítette. Nem csak leszokott a kábítószerekről és az alkoholról, de szabadulása után segíteni is kezdett a függőkön. Ennek köszönheti későbbi karrierjét is: az egyik pártfogoltja egy nap pánikba esve hívta fel a Szökevényvonat című film forgatásáról, mert úgy érezte, képtelen ellenállni a kokainnak, a férfi pedig a helyszínre sietett, a karizmatikus megjelenése pedig rögön felkeltette a rendező figyelmét. Először csupán egy apró statisztaszerepet ajánlott neki, de miután kiderült, hogy a börtönben bokszbajnok volt, nem csupán arra kérte fel, hogy segítse felkészíteni Eric Roberts-et egy bunyós jelenetre, de végül a sztár ellenfelét is ő játszhatta el a ringben.

Innentől kezdve megállás nélkül váltották egymást a többnyire apró szerepek, míg végül Robert Rodriguez – akiről mindkettőjük meglepetésére utóbb kiderült, hogy az unokatestvére – fel nem fedezte. A Desperado és az Alkonyattól pirkadatig után pedig az egész világ megjegyezte az arcát.

Danny TrejoForrás: AFP/2015 Getty Images/Frederick M. Brown

Christian Slater

Tizenévesen már Sean Connery oldalán játszott A rózsa nevé-ben, nem sokkal később pedig olyan filmekben kapott főszerepet, mint a Quentin Tarantino forgatókönyvéből készült Tiszta románc vagy a Rés a pajzson című akciófilm, de feltűnt olyan klasszikusokban is, mint az Interjú a Vámpírral vagy a Robin Hood, a tolvajok fejedelme. A fiatalkori hírnevét azonban valószínűleg nehezen kezelte, legalábbis egyre többször nyúlt tudatmódosítókhoz. 1989-ben ittas vezetésért tíz napot ült, 1994-ben pedig azért tartóztatták le, mert lőfegyverrel a poggyászában próbált meg felszállni egy repülőre. Aztán 1997-ben tényleg eldurrant az agya: miután már napok óta alvás helyett kokainnal, heroinnal és az alkohollal doppingolta magát, nekiesett a barátnőjének, majd a kiérkező rendőröket is megtámadta. Rehabilitációra, valamit három hónap börtönre ítélték, utóbbit jó magaviselet miatt végül ötvenkilenc nappal megúszta.2005-ben ismét bajba került, amikor molesztált egy lányt New York utcáin, bizonyíték hiányában azonban ejtették a vádat. A balhéi okán azonban igencsak megfeneklett a karrierje: a kilencvenes évek közepétől kezdve főként másodvonalbeli produkciók mellékszerepeiben láthattuk, a hírnevét végül a 2015-ben indult Mr. Robot című sorozat támasztotta fel, amiért Golden Globe-díjjal is jutalmazták.

Christian SlaterForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Davis

 Cikkünk a következő oldalon folytatódik!