Szex, erőszak és drogok - így kerültek börtönbe világsztárok

Sztárok, akik különös dolgok miatt kerültek börtönbe
Vágólapra másolva!
Mint a korábbi összeállításunkban bemutattuk, a rockzene mindig is kéz a kézben járt az önpusztítással, számos előadó azonban nem csupán saját magára, hanem a környezetére is veszélyt jelentett. A filmszínészek szintén nem az önmegtartóztató életmódjukról híresek: Robert Downey Jr. pályája például majdnem ráment a drogokra, Michelle Rodriguez nem csupán a Halálos iramban-filmekben szeret száguldozni, ráadásul a valóságban nitró helyett alkohollal turbósítja a motort, Sean Penn pedig sorra üti le a lesifotósokat.
Vágólapra másolva!

Bill Cosby

Mintegy fél évszázadon keresztül Amerika egyik legnépszerűbb komikusa volt, aki nem csupán stand up előadóként, de producerként, íróként és zenészként is ismerté vált, mindemellett rengeteget tett a feketék egyenjogúságáért.

A kedélyesnek látszó fickó azonban közel sem volt olyan szent, mint amilyennek mutatni próbálta magát: először 2004-ben Andrea Constand kosárlabdázónő vádolta meg azzal, hogy sztár az otthonában elkábította és megerőszakolta, végül azonban a felek peren kívül megegyeztek, a színész 3,4 millió dollárt fizetett a sportolónak.

A következő időszakban azonban nagyjából hatvan nő vádolta meg Billy Cosby-t szexuális visszaéléssel, volt, akit tizenöt éves korában rontott meg a színész. Az áldozatok mind arról számoltak be, hogy a férfi alkohollal vagy nyugtatókkal kiütötte őket, majd visszaélt a magatehetetlen helyzetükkel.

Az esetek egészen a hatvanas évekig nyúlnak vissza, a legtöbb azonban már elévült, a sztárt 2018-ben így is háromtól tíz évig terjedő börtönre ítélték.

Cosby minden vádat tagadott, sőt, inkább vállalta a büntetés teljes letöltést, minthogy résztvegyen a szexuális ragadozók számára előírt terápián. Mégsem kellett sokáig a hűvösön búsulnia: két és fél év után egy eljárási hibára hivatkozva idén nyáron szabadon engedték.

Bill Cosby Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Handout

Wesley Snipes

Wesley Snipes már a kilencvenes évek első felében a korszak egyik legmenőbb akciósztárja volt, köszönhetően mások mellett Az 57-es utas és A pusztító című filmeknek, a mozgókép történetében azonban 1998-ban – a Mátrix és a jelenlegi képregényadaptációk közvetlen előzményeként is tekinthető – Pengé-vel és annak folytatásaival írta be magát. És bár 1999 és 2004 között összesen harmincnyolc millió dollárt keresett, a mohóságát mindez nem csillapította: 1999 és 2001 között egy fillér adót nem fizetett.

A színész a bíróság előtt azzal védekezett, hogy úgy tudta, nem is köteles adót fizetni, mert azt csak a szolgáltatások ellenértéke után kell, a bérek nem adókötelesek.

Az esküdtek nem enyhültek meg a különös elmélet hallatán, ráadásul több másik vádpont is ellene szólt: 1997-ben hamisan visszaigényelt hét millió dollárt és három fedezetlen csekket is küldött az adóhivatalnak tizennégy millió dollár értékben és természetesen az adóbevallások kitöltésében sem jeleskedett.

2010-ben végül három év börtönre ítélték,

azonban nem mondhatnánk, hogy az ítélet kettétörte volna a karrierjét, mert a kétezres évek közepén már egyenes a DVD-piacra szánt B-kategóriás akciófilmekkel szórakoztatta a közönséget, hasonló produkciókban pedig jelenleg is szerepet kap.

Wesley Snipes Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!