Cannes sikerfilmjei mellett vetítik az Ezüst Medve-díjas magyar filmet

Természetes fény
Vágólapra másolva!
Jeymes Samuel brit rendező The Harder They Fall című fekete szereposztással készült westernjével nyílik meg október 6-án a BFI - Londoni Filmfesztivál.
Vágólapra másolva!

A szervezők kedden hozták nyilvánosságra a filmmustra programját. A közlemény szerint 77 ország 158 filmjét vetítik a fesztiválon.

Műsorra tűzik Nagy Dénes Természetes fény című második világháborús alkotását is, amelyért a Berlinalén a rendező Ezüst Medve-díjat kapott. A Závada Pál azonos című könyve alapján készült filmet a Magyar Mozgókép Fesztiválon is díjazták.


A BFI - Londoni Filmfesztivált közönség részvételével tartják meg. Tavaly a pandémia miatt csak 58 produkciót mutattak be, és ezek többségét is online láthatta a közönség. Idén maszk viselését kérik a nézőktől, de nem korlátozzák a látogatók számát.


Tricia Tuttle fesztiváligazgató elmondta: a programban szereplő filmek 37 százalékát nő rendezte, ami még korántsem nevezhető egyenlőségnek, de a négy évvel ezelőtti képhez képest, amikor a rendezők negyede volt nő, előrelépést jelent.

A fesztivál október 17-én Joe Coen The Tragedy of Macbeth című filmjével zárul, amelyben Denzel Washington és Frances McDormand játssza Shakespeare gyilkos skót uralkodópárját.


A mustrán 21 világpremiert játszanak, de a cannes-i és velencei filmfesztiválon nagy visszhangot kapott alkotásokat is láthatja a közönség, köztük Jane Campion The Power of the Dog című westernjét és Edgar Wright Last Night in Soho című horrorját, valamint Julia Ducournau Titane című Arany Pálma-díjas sci-fi thrillerjét és Wes Anderson A francia kiadás-át is.

Műsorra tűzik Maggie Gyllenhaal The Lost Daughter című rendezői bemutatkozását és Pablo Larrain chilei rendező Spencer című drámáját, amelyben Diana hercegnőt Kristen Stewart alakítja.


Tuttle arról is beszélt, hogy a program néhány filmje a pandémiával foglalkozik: levetítik ebben a témában Matthew Heineman The First Wave című dokumentumfilmjét, és a 7 Days című romantikus komédiát is. "Óvakodtunk attól, hogy túlságosan belemerüljünk a világjárványba. Csak olyan filmeket választottunk, amelyek lebilincseltek minket, vagy túl fontosak voltak ahhoz, hogy ne vegyük be őket a programba" - magyarázta Tuttle.