Fuchs Benjámin főszereplőt Starlight-díjjal tüntették ki a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjében nyújtott alakításáért.

A Starlight-díj (International Starlight Cinema Award) a Nemzetközi Kritikusok Akadémiájának elismerése, amellyel a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legerősebb, legemlékezetesebb színészi alakítását jutalmazzák. Fuchs Benjámin az első magyar, aki Starlight-díjat nyert Velencében - áll a produkció kommunikációjával megbízott ügynökség csütörtöki közleményében. Mint írják, a Nemzetközi Kritikusok Akadémiája Fuchs Benjámin alakítását különösen szuggesztívnek, érzékenynek és hitelesnek értékelte. Indoklásukban hangsúlyozták Fuchs színészi alakításának rendkívüli erejét, amellyel felkelti és megtartja a néző figyelmét a film első pillanatától kezdve az utolsóig.

 

Fuchs BenjáminForrás: Dobos Tamás

A díjátadón a Nemzetközi Kritikusok Akadémiája Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjére különleges atmoszférájú, fontos és megrázó alkotásként hivatkozott.   

A korábbi években Starlight-díjat többek között olyan világhírű színészek kaptak, mint Al Pacino, Paz Vega, Giancarlo Giannini, Matteo Garrone, Lina Wertmüller, Malgorzata Szumowska, Alice Rohrwacher vagy Barbora Bobulova.


Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című nagyjátékfilmjének világpremierje szeptember 5-én volt a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, Critics' Week szekcióban. A fekete-fehérben bemutatott filmet Velencében hatalmas tapssal fogadta a nemzetközi közönség - áll a közleményben. 
Mint írják, október 7-én mutatják be a filmet színes verzióban a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában, de a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik. A film 1983-ban játszódik a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ - áll a film szinopszisában.