Politikusok, családtagok és rajongók ezrei vettek végső búcsút csütörtökön az egy hete meghalt Mikisz Teodorakisz görög zeneszerzőtől.

A Zorba, a görög zeneszerzőjét csütörtökön Kréta szigetén, Haníja kikötőváros közelében temették el, ahol családja is nyugszik. A feketébe öltözött, virágokat és olajágakat tartó rajongók a zeneszerző dalait énekelték, míg a koporsót a kápolnából a temetőbe vitték.

Ezrek búcsúztatták Mikisz Theodorakiszt KrétánForrás: AFP/Costas Metaxakis


A 96 évesen elhunyt muzsikus az egész világon ismert volt politikai szerepvállalásáról és termékeny zeneszerzői munkásságáról: lelkesítő szimfóniák mellett többek között népszerű tévésorozatok és filmek - köztük az 1969-es Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája, valamint az 1973-as Serpico - kísérőzenéjét komponálta. 
Amikor az 1967 és 1974 között Görögországban uralkodó diktatúrával szembe helyezkedett, bebörtönözték, zenéjét az országban betiltották. 
Theodorakisz Athénban hunyt el múlt csütörtökön. A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el tiszteletére. Hétfőn három napra Athénban ravatalozták fel, mielőtt szerda éjjel hajón Krétára szállították. A szigeten ezrek várták, az ország miniszterelnöke és az ellenzéki pártvezetők is Krétára utaztak a temetésre.