A-kategóriás fesztiválokon is hódítanak a streamingszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Ázsia legnagyobb filmfesztiválját, a Puszani Nemzetközi Filmfesztivált október 6. és 16. között rendezik meg korlátozott számú néző részvételével.
Vágólapra másolva!

A 26. alkalommal megszervezett fesztiválon 70 ország 223 filmalkotását mutatják be hat mozi 29 vetítőjében. Minden filmet többször láthat a közönség, de a vetítők csak befogadóképességük felét használhatják ki, a jegyeket pedig előre, online kell beszereznie a nézőknek - számolt be róla a Variety.com szerdán. Hu Mun Joung, a fesztivál új igazgatója elmondta, hogy a pandémia miatt "szinte lehetetlen", hogy sok látogató érkezzen Puszanba a fesztiválra Ázsiából, és Európából, valamint Amerikából is csak 20-30 vendéget várnak.

A díszbemutatók között lesz Leos Carax Cannes-ban díjazott Annette című filmje. A francia rendező mellett a japán Rjuszuke Hamagucsi is elkíséri Drive My Car című filmjét, amely szintén szerepelt a cannes-i műsorban.

A nyitó- és záróceremóniát, valamint a szabadtéri közönségtalálkozókat és egyéb eseményeket közönség részvételével szervezik, de a fesztivál számára épült Puszani Cinema Centerbe meghirdetett nyitógálára csak 1200 nézőt engednek be.

A nyitófilm Im Szang Szu Heaven: To the Land of Happiness című alkotása lesz, zárófilmnek pedig az Anitá-t választották, Longman Leung életrajzi filmjét a hongkongi énekes-színészről, Anita Muiról.


Az Ázsiai Tartalom- és Filmpiac a tavalyihoz hasonlóan online zajlik majd. A Puszani Filmfesztivál elnöke, Li Jong Kvan szerdán bejelentette, hogy 2022 februárjára elkészül a nemzetközi mustra átalakításának programja, amelyet jóváhagyásra benyújtanak majd a városi hatóságoknak.

Már az újdonságok közé tartozik, hogy idén két új szekcióval bővül a fesztivál: az On Screen szekcióban a sorozatok streamingvetítéseinek adnak helyet.

Emellett létrehozták a Színészházat, amelyben a színészek beszélgethetnek a közönséggel a pályafutásukról. Az év ázsiai filmese életműdíjat idén a veterán dél-koreai rendező, Im Kvon Tek (Újrakezdés, Ünnep) kapja. A mustra másik előre bejelentett díjazottja a producer Li Csun Jung, aki a Koreai Filmdíjban részesül.